SO
- Startpagina SO
- Structuur SO
- 1e graad SO
- 3e graad SO
- 7e jaren
- Scholenzoeker SO
- Scholen en infomomenten
- Duaal leren
- Leren & werken
- OKAN
- Zoek studierichting
- Zoeken via studiedomeinen
- Zoeken via finaliteiten
- Zoeken via studiegebied
- Zoeken via belangstelling
- Studierendement
- Examencommissie SO
- -18j + buiten Vlaanderen
- Internaten
- Rapport schoolverlaters VDAB
- Privé-scholen
- Info voor schoolverlaters
- Keuzerooster
- Filmpjes
- Doorlichtingsverslagen
BuSO
Sommelier - Syntra leertijd
Opleiding "Sommelier"
Tijdens de opleiding Sommelier leert de cursist de belangrijkste wijnbouwgebieden omschrijven vanuit historisch en aardrijkskundig standpunt.
Hij/zij leert via het professioneel proeven dat klimaat invloed heeft op smaak, kwantiteit en kwaliteit van de wijn.
De cursist begrijpt dat kwaliteit en de prijs van een wijn gerelateerd is aan de herkomstbenaming maar dat vooral de wijnmaker hier de hoofdrol speelt. Belangrijke tool blijft de degustatiefiche die in detail wordt ingevuld.
De cursist
- kent de eventuele productiemethodes die eigen zijn aan de regio en kan deze linken aan de wijnen die er worden geproduceerd
- kent de appellatiestructuur, de kwaliteitsindelingen en de belangrijkste referenties in de regio
- kent de druivenrassen eigen aan de regio en kan deze herkennen en beschrijven, eventueel in vergelijking met gelijkaardige wijnen uit andere regio’s of landen
- kan een wijn technisch volledig beschrijven in korte en vloeiende bewoordingen (3’)
- kan de wijnen op een klantvriendelijke wijze beschrijven en suggereren bij een specifiek gerecht en kan het voorstel motiveren
- kan de wijnen op een technisch correcte manier én volgens de regels van de kunst serveren.
In elke les kunnen de cursisten volgens een beurtrolsysteem volgende vaardigheden inoefenen:
Het openen en serveren van mousserende wijn.
Het openen, serveren en eventueel karaferen van witte wijn.
Het openen, serveren, karaferen of decanteren van rode wijn.
De sommelier straalt gastvrijheid uit en geeft blijk van echt klantgericht vakmanschap.
Voor deze duale opleiding kan de school een aanloopfase organiseren.
Tijdens de aanloopfase word je voorbereid op de instap in duaal leren.
Er wordt een individueel traject voor jou uitgewerkt. Duur en inhoud van de aanloopfase liggen niet vast.
De aanloopfase kan je maar volgen als je van de klassenraad, na screening, het bindend advies: ‘Aanloopfase’ hebt gekregen. Meer info op school.
Waar kan ik "Sommelier" volgen? |
||||||||||||||||||||||||
|
Sommelier - Syntra leertijd |
Opleiding "Sommelier"
Tijdens de opleiding Sommelier leert de cursist de belangrijkste wijnbouwgebieden omschrijven vanuit historisch en aardrijkskundig standpunt.
Hij/zij leert via het professioneel proeven dat klimaat invloed heeft op smaak, kwantiteit en kwaliteit van de wijn.
De cursist begrijpt dat kwaliteit en de prijs van een wijn gerelateerd is aan de herkomstbenaming maar dat vooral de wijnmaker hier de hoofdrol speelt. Belangrijke tool blijft de degustatiefiche die in detail wordt ingevuld.
De cursist
- kent de eventuele productiemethodes die eigen zijn aan de regio en kan deze linken aan de wijnen die er worden geproduceerd
- kent de appellatiestructuur, de kwaliteitsindelingen en de belangrijkste referenties in de regio
- kent de druivenrassen eigen aan de regio en kan deze herkennen en beschrijven, eventueel in vergelijking met gelijkaardige wijnen uit andere regio’s of landen
- kan een wijn technisch volledig beschrijven in korte en vloeiende bewoordingen (3’)
- kan de wijnen op een klantvriendelijke wijze beschrijven en suggereren bij een specifiek gerecht en kan het voorstel motiveren
- kan de wijnen op een technisch correcte manier én volgens de regels van de kunst serveren.
In elke les kunnen de cursisten volgens een beurtrolsysteem volgende vaardigheden inoefenen:
Het openen en serveren van mousserende wijn.
Het openen, serveren en eventueel karaferen van witte wijn.
Het openen, serveren, karaferen of decanteren van rode wijn.
De sommelier straalt gastvrijheid uit en geeft blijk van echt klantgericht vakmanschap.
Voor deze duale opleiding kan de school een aanloopfase organiseren.
Tijdens de aanloopfase word je voorbereid op de instap in duaal leren.
Er wordt een individueel traject voor jou uitgewerkt. Duur en inhoud van de aanloopfase liggen niet vast.
De aanloopfase kan je maar volgen als je van de klassenraad, na screening, het bindend advies: ‘Aanloopfase’ hebt gekregen. Meer info op school.
Waar kan ik "Sommelier" volgen? |
||||||||||||||||||||||||
|