OKAN - secundair onderwijs
Onthaalonderwijs Anderstalige Nieuwkomers (OKAN)Het onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers
OKAN maakt het mogelijk dat de leerlingen hun onderwijsloopbaan in het secundair onderwijs (of ruimer: in vervolgonderwijs) verderzetten. Eerst is er een onthaaljaar.
Een school kan voor de organisatie van het onthaaljaar samenwerken met centra voor volwassenenonderwijs en/of basiseducatie voor anderstalige nieuwkomers die minstens 16 jaar zijn:
Er is ook ondersteuning, begeleiding en opvolging van gewezen anderstalige nieuwkomers en coaching van leerkrachten in het vervolgonderwijs. Wie zijn ‘anderstalige nieuwkomers’?Dit zijn leerlingen die op de datum van hun inschrijving of op 1 september die volgt op de inschrijving:
Uitzonderlijk is een afwijking mogelijk. Contacteer voor meer informatie hierover de school zelf. Een anderstalige nieuwkomer die officieel verblijft in een open asielcentrum en die op 31 december die volgt op het begin van het schooljaar minstens 12 jaar en geen 18 jaar geworden is, kan ook als regelmatige leerling tot het onthaaljaar worden toegelaten. Wat na het onthaaljaar?Een leerling gaat verder
De leerling moet rekening houden met toelatingsvoorwaarden van de studierichting. De leerling wordt hierbij geholpen door de vervolgschoolcoach. Een vervolgschoolcoach begeleidt nieuwkomers die doorstromen van de onthaalklas (OKAN) naar het reguliere onderwijs. Waar kan ik Onthaalonderwijs in Vlaanderen volgen?Zie de opleidingsfiche OKAN Meer infoMeer info
|