Bouwtechnieken duaal - Syntra
Opleiding "Bouwtechnieken duaal"
Leer je graag vanuit de praktijk én wil je je diploma secundair onderwijs behalen? Dan is deze duale opleiding misschien geknipt voor jou.
Een belangrijk deel van je duale opleiding bestaat uit werkervaring.
Gemiddeld breng je minstens 20 u per week door op de werkvloer, de rest in de klas.
Je gaat een stageovereenkomst aan en leert:
- Verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van bouwtechnieken en voor de praktische opvolging van de correcte uitvoering ervan. Vb. funderingen, bouwknopen, metselwerken, betonneringswerken, plaatsing van isolatie en bouwfolies, huisriolering, …
Deze duale opleiding is gebaseerd op de Beroepskwalificatie technicus bouw, niveau 4.
Voor elke duale opleiding bestaat er 1 standaardtraject. Hierin staat zeer gedetailleerd wat jij moet leren. Open het tabblad ‘Lessen’, om het te raadplegen.
De opleiding kan lineair of modulair georganiseerd worden. In het 1e geval werkt men volgens een schooljaarsysteem, in het 2e geval bestaat je opleiding uit clusters.
Deze duale graadsopleiding loopt over 2 jaren.
Alle leerlingen uit het 1e leerjaar stromen automatisch door van 5 TSO duaal naar 6 TSO duaal.
Bron: www.duaalleren.vlaanderen en de omzendbrief ‘duaal leren en de aanloopfase
Voor deze duale opleiding kan de school een aanloopfase organiseren.
Tijdens de aanloopfase word je voorbereid op de instap in duaal leren.
Er wordt een individueel traject voor jou uitgewerkt. Duur en inhoud van de aanloopfase liggen niet vast.
De aanloopfase kan je maar volgen als je van de klassenraad, na screening, het bindend advies: ‘Aanloopfase’ hebt gekregen. Meer info op school.
Bouwtechnieken duaal - Syntra |
Deze opleiding wordt momenteel nergens ingericht! |
- Beschrijving
- Toelating
- Lessen
- Attesten
- Wat na
Opleiding "Bouwtechnieken duaal"Leer je graag vanuit de praktijk én wil je je diploma secundair onderwijs behalen? Dan is deze duale opleiding misschien geknipt voor jou. Je gaat een stageovereenkomst aan en leert:
Deze duale opleiding is gebaseerd op de Beroepskwalificatie technicus bouw, niveau 4. Voor elke duale opleiding bestaat er 1 standaardtraject. Hierin staat zeer gedetailleerd wat jij moet leren. Open het tabblad ‘Lessen’, om het te raadplegen. De opleiding kan lineair of modulair georganiseerd worden. In het 1e geval werkt men volgens een schooljaarsysteem, in het 2e geval bestaat je opleiding uit clusters. Deze duale graadsopleiding loopt over 2 jaren. Bron: www.duaalleren.vlaanderen en de omzendbrief ‘duaal leren en de aanloopfase Voor deze duale opleiding kan de school een aanloopfase organiseren. ToelatingInstapmoment: Je kan tot en met 15 januari instappen in 5 duaal (tot 15 oktober vanuit een ander studiedomein.) In 6 duaal is er geen datum van toepassing. Je kan in 6 duaal alleen veranderen van studierichting omwille van ernstige redenen + met akkoord van de klassenraad. Algemene toelatingsvoorwaarden:
De overige toelatingsvoorwaarden zijn hetzelfde als voor niet-duale opleidingen:
Uitzondering: Flexibele instap
Voor elke opleiding bestaat een curriculumdossier. Voor bepaalde studierichtingen zijn specifieke toelatingsvoorwaarden van toepassing (medisch, veiligheid, topsportstatuut, ...). De toelatingsvoorwaarden voor jouw richting kan je hier opzoeken. Kies je opleiding en volg de link naar het curriculumdossier. Je mag secundair onderwijs volgen tot het einde van het schooljaar waarin je 25 jaar wordt. Kan ik starten in 6SO van de duale opleiding?
Je mag secundair onderwijs volgen tot het einde van het schooljaar waarin je 25 wordt. (Enkel voor de zevende leerjaren is er geen maximumleeftijd.) Kan ik veranderen tijdens het schooljaar (binnen eenzelfde leerjaar)?Veranderen van school mag altijd. Veranderen van opleiding: Je mag tot en met 15 januari veranderen (binnen hetzelfde studiedomein, anders tot en met 15 oktober) naar een andere (niet-)duale opleiding. Stap je later over, dan moet de toelatingsklassenraad akkoord gaan. Natuurlijk moet je steeds voldoen aan de toelatingsvoorwaarden van de ‘nieuwe’ studierichting. Veranderen van studie in 6SO: In 6 SO is veranderen van onderwijsvorm en/of studierichting niet toegelaten. Het kan enkel uitzonderlijk omwille van ernstige redenen:
LessenJe leert 4 dagen/week op je werkplek + 1 dag/week krijg je les op Syntra. Deze lesdag bestaat uit 4 u algemene vorming + 4 u beroepsgerichte vorming. Je opleiding is gebaseerd op het curriculumdossier van deze 2-jarige duale opleiding. Hierin staat gedetailleerd wat jij minimaal moet leren op het vlak van:
Algemene vorming bestaat uit het Project Algemene vakken (PAV), Frans of Engels, … De lessen worden hoofdzakelijk gegeven op de SYNTRA-lesplaats. Ze kunnen ook deels geïntegreerd worden in de beroepsgerichte vorming. Op de Syntra- lesplaats worden ook praktijklessen gegeven. Beroepsgerichte vorming is gebaseerd op 1 of meerdere beroepskwalificaties. Hierin staat precies wat jij moet kunnen als beginnend werknemer in een bepaald beroep. Deze vorming krijg je vooral op je reële werkplek en gedeeltelijk op Syntra. Je volgt hetzelfde curriculumdossier op de Syntra-lesplaats als leerlingen die dezelfde duale opleiding volgen georganiseerd door een CDO of een school voor voltijds SO. Syntra beslist hoe je opleiding er concreet uit ziet en volgt deze op. Heb je specifieke noden en wens je aanpassingen op school en/of op de werkplek? Bespreek dit met je trajectbegeleider. De Syntra-campus kan je opleiding lineair of modulair organiseren. Lineair dan volg je les volgens een schooljaarsysteem, modulair dan bestaat je opleiding uit clusters (bundels van leeractiviteiten). Voor elke duale opleiding bestaat er een curriculumdossier. Hierin staat gedetailleerd wat jij moet leren. Meer informatie over de inhoud, competenties, beroepskwalificaties en doelstellingen vind je hier. Meer info over duaal leren op duaalleren.vlaanderen.be. en specifiek op syntraduaal.be. AttestenNa 5 duaal finaliteit arbeidsmarkt: Een CDO/Syntra-leplaats kiest voor leerjaarevaluatie of voor graadsevaluatie in 5 BSO duaal. Vanaf 1/9/2024 geldt dit ook voor 6 BSO duaal. Ingeval van een leerjaarevaluatie wordt een oriënteringsattest uitgereikt. Bij graadevaluatie krijgen leerlingen een attest van regelmatige lesbijwoning. Na 6 duaal finaliteit arbeidsmarkt: Op het einde van de duale graadsopleiding kan je volgende studiebewijzen behalen:
De klassenraad beslist wanneer je graadsopleiding is afgerond, welke studiebewijzen je krijgt en wanneer. Dat kan zijn op het einde van het schooljaar (30 juni) of tijdens het schooljaar. Let wel: je ontvangt niet alle bovenvermelde studiebewijzen. Een onderwijskwalificatie omvat reeds de beroepskwalificatie(s) en een beroepskwalificatie omvat reeds de evt. onderliggende deelkwalificatie(s). Als je bovenop een beroepskwalificatie/deelkwalificatie bijkomende competenties behaalt, kan je wel een extra bewijs van competentie(s) behalen. Als je werd toegelaten tot 5 SO duaal ondanks tekorten in het onderliggend leerjaar én je hebt deze weggewerkt, behaal je ook het getuigschrift van de 2de graad SO. In theorie op het einde van het 5e jaar maar het kan zijn dat je het pas op het einde van je graadsopleiding in handen krijgt. Wat naNa deze tweejarige duale opleiding kan je:
Werken? De meeste leerlingen gaan werken. Open het tabblad 'Beroepen' om een beeld te krijgen van mogelijke uitwegen. Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden dan deze die we vermelden. Heb je 1 of enkele beroepskwalificatie(s) behaald? Vergeet niet deze voor te leggen aan je (toekomstige) werkgever. Ze zijn belangrijk voor de arbeidsmarkt. Verder studeren? Verder studeren kan ook. Wat je kiest hangt af van je capaciteiten, vooropleiding, interesse en inzet. Welke richtingen kan je uitgaan na 6 BSO? 7de leerjaar gericht op hoger onderwijs of arbeidsmarkt
Let op! Sommige studierichtingen worden in geen enkele school ingericht. Dit kan jaarlijks wijzigen. Informeer je vooraf! Als je slaagt in 7 BSO behaal je je diploma secundair onderwijs. Dat geeft toegang tot verdere opleidingsmogelijkheden in het 7de jaar ASO/KSO gericht op hoger onderwijs, een 7de jaar TSO en in het hoger onderwijs. 5 doorstroom of dubbele finaliteit
Graduaat Deze opleidingen maken deel uit van het hoger onderwijs en situeren zich tussen het SO en de professionele bachelor. Het zijn opleidingen met een sterk praktisch kantje die voorbereiden op een bepaald beroep.
Ga ook na welke opleidingen er binnen het volwassenenonderwijs, SYNTRA, VDAB, het leger, de politie, … mogelijk zijn na 6 BSO. Nadenken over je keuze of meer informatie nodig? Ga naar sidin.onderwijskiezer.be. |