Grootkeukenhulpkok - Syntra
Opleiding "Grootkeukenhulpkok"
Als grootkeukenhulpkok hangen je werkuren in hoge mate af van het soort grootkeuken waarin je aan de slag bent.
Sommige bereiden maaltijden die meteen, dezelfde dag of uiterlijk \'s anderendaags worden geserveerd, bijvoorbeeld in scholen of ziekenhuizen.
Andere produceren gerechten die op de één of andere manier langere tijd worden bewaard, zoals diepvriesmaaltijden of kant-en-klaargerechten.
Je volgt de instructies van de grootkeukenkok die je directe chef is, hebt de basistechnieken onder de knie en helpt mee bij de voorbereiding en de mise-en-place.
Doorgaans geef je ook zelf leiding aan andere medewerkers.
Je houdt je werkplek schoon, met aandacht voor hygiëne en veiligheid, en helpt meestal ook met het opruimen van de keuken.
Je ontvangt en controleert goederen en werkt op een zelfstandige manier met halffabricaten en zogenaamd convenience food.
Essentieel zijn kennis én de correcte toepassing van de HACCP-richtlijnen die de voedselveiligheid garanderen.
Na 1ste jaar krijg je het certificaat grootkeukenmedewerker. Na het 3de jaar dat van grootkeukenhulp.
Voor deze duale opleiding kan de school een aanloopfase organiseren.
Tijdens de aanloopfase word je voorbereid op de instap in duaal leren.
Er wordt een individueel traject voor jou uitgewerkt. Duur en inhoud van de aanloopfase liggen niet vast.
De aanloopfase kan je maar volgen als je van de klassenraad, na screening, het bindend advies: ‘Aanloopfase’ hebt gekregen. Meer info op school.
Mogelijke beroepen
Hier een overzicht van beroepen die mogelijk zijn na deze opleiding. Enkel beroepen uit de beroependatabase van Onderwijskiezer zijn vermeld. Er kunnen dus steeds nog andere mogelijkheden zijn. Klik op een beroep voor meer informatie.
Interessante links
Waar kan ik "Grootkeukenhulpkok" volgen? |
||||
|
Grootkeukenhulpkok - Syntra |
- Beschrijving
- Toelating
- Lessen
- Attesten
- Wat na
- Beroepen
- Links
- Campus
Opleiding "Grootkeukenhulpkok"Als grootkeukenhulpkok hangen je werkuren in hoge mate af van het soort grootkeuken waarin je aan de slag bent. Voor deze duale opleiding kan de school een aanloopfase organiseren. ToelatingOm aan de leertijd te beginnen, moet je tussen 15 en 25 jaar zijn.
Een 14-jarige, die de 1e graad van het voltijds secundair onderwijs heeft beëindigd en ten laatste op 31 december 15 jaar wordt, mag, na advies van het CLB, vanaf één maand voor de 15e verjaardag wel al de theoretische lessen in de SYNTRA-lesplaats volgen. Enkel op voorwaarde dat er al een opleidingsplaats voor de praktijkopleiding is gevonden. De praktijkopleiding kan pas starten vanaf je 15e verjaardag.
Op het einde van het schooljaar waarin je 25 wordt, moet je opleiding afgewerkt zijn. Gedurende het hele schooljaar kan je starten in de Leertijd (zolang je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden). Als je je inschrijft vóór 15 april wordt je toegelaten tot de lessen algemene en beroepsgerichte vorming + tot de evaluatie van deze cursussen. Binnen de 14 dagen na instap, moet je aan je trajectbegeleider de bewijsstukken geven van wat je hebt behaald (leerdoelen algemene en beroepsgerichte vorming) in je vorige school van het lopend schooljaar. Op basis van deze bewijsstukken beslist de klassenraad of je nog wordt toegelaten tot de lessen algemene vorming en/of de cursus beroepsgerichte vorming (+de examens hierover). Als je niet tot de lessen wordt toegelaten, krijg je ook geen eindevaluatie voor dat schooljaar. LessenLessen?1 dag per week krijg je theorie in een SYNTRA-lesplaats. Een lesdag bestaat uit een halve dag algemene vorming rond actuele thema’s + een halve dag beroepsgerichte vorming (BGV) als aanvulling op wat je op de werkplek leert. Werkplekleren?4 dagen per week krijg je op de werkvloer praktijkopleiding. AttestenAls je slaagt in je volledige leertijdopleiding (ook algemene vorming, AV) kan je het volgende behalen:
Wat je precies behaalt, hangt af van het niveau van de cursus A.V. Slagen in de examens ‘algemene vorming’ betekent dat je de eindtermen hebt bereikt van het voltijds BSO volgens Syntra Vlaanderen.
Wat naNa deze opleiding kan je gaan werken. Verder studeren kan eventueel ook. Dit kan binnen het secundair onderwijs (in al dan niet duale opleidingen). Mogelijke beroepenHier een overzicht van beroepen die mogelijk zijn na deze opleiding. Enkel beroepen uit de beroependatabase van Onderwijskiezer zijn vermeld. Er kunnen dus steeds nog andere mogelijkheden zijn. Klik op een beroep voor meer informatie.
Hulpkok
( knelpuntberoep)
Keukenmedewerker
( knelpuntberoep)
Medewerker in een grootkeuken
( knelpuntberoep)
Medewerker in sneldienstrestauratie- fastfood
( knelpuntberoep)
Polyvalent medewerker restaurant
( knelpuntberoep)
|