Restaurant en keuken - Derde graad
Studierichting "Restaurant en keuken" |
|
In deze praktische studierichting leer je zowel werken in de keuken als in het restaurant. De opleiding is gericht op de doorstroom naar de arbeidsmarkt. Concreet leer je:
|
Restaurant en keuken |
- Beschrijving
- Lessen
- Scholen
- Toelating
- Attesten
- Wat na
- Beroepen
BeschrijvingIn deze praktische studierichting leer je zowel werken in de keuken als in het restaurant. De opleiding is gericht op de doorstroom naar de arbeidsmarkt. Concreet leer je:
Situering binnen het studiedomein: Voeding en horecaWelke lessen krijg je?De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer.
Gedetailleerde informatie vind je op de websites van de scholen. Meer informatie over de inhoud, competenties en doelstellingen lees je in het curriculumdossier. Waar kan ik "Restaurant en keuken" volgen ?Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan. ToelatingsvoorwaardenJe kan starten in het 6e jaar SO in een studierichting van de arbeidsmarktfinaliteit als je:
Als je uit het buitengewoon secundair onderwijs komt, kan je worden toegelaten op voorwaarde dat de toelatingsklassenraad akkoord gaat. In uitzonderlijke gevallen kan voor een leerling die zonder getuigschrift of diploma dreigt uit te vallen een bijzonder kwalificerend traject worden uitgewerkt door de klassenraad (in samenwerking met externe partners). Dit kan enkel voor studierichtingen in de 3e graad. Voor elke opleiding bestaat een curriculumdossier. Voor bepaalde studierichtingen zijn specifieke toelatingsvoorwaarden van toepassing (medisch, veiligheid, topsportstatuut, ...). De toelatingsvoorwaarden voor jouw richting kan je hier opzoeken. Kies je opleiding en volg de link naar het curriculumdossier. ExtraToelating voor cognitief sterk functionerende leerlingen: Als je verstandelijk vooruit bent op je leeftijdsgenoten (= cognitief sterk functionerend) kan je ook toegelaten worden tot dit leerjaar als je niet beschikt over een studiebewijs (A-, B- of C-attest) van het onderliggende leerjaar en op voorwaarde dat de klassenraad jou toelaat. De klassenraad is ook bevoegd om te bepalen of een leerling cognitief sterk functionerend is. Meer info: zie regelgeving SO AttestJe behaalt het diploma van secundair onderwijs, onderwijskwalificatie niveau 3 als je ook geslaagd bent op de beroepsgerichte vorming van de opleiding. Hiermee kan je starten in:
Je kan ook volgende studiebewijzen behalen: Wat na Restaurant en keuken ?Na het 6e leerjaar gaan de leerlingen uit de arbeidsfinaliteit werken of soms nog verder studeren. Je wil gaan werken:
Je wil verder studeren: Er zijn verschillende mogelijkheden na het 6e jaar:
Professionele bachelors Je kan deze bachelors o.a. verkennen via verschillende ingangen:
Enkele vragen die je kunnen helpen bij het kiezen van een opleiding in het hoger onderwijs:
Uiteraard zijn nog andere keuzes mogelijk. Leg zeker ook je oor eens te luisteren bij je ouders, familie, vrienden, leerkrachten, CLB, ... Zij kunnen je allicht ook zinvolle feedback geven over de keuze die je overweegt. Nadenken over je keuze of meer informatie nodig? Ga naar sidin.onderwijskiezer.be. Visuele voorstelling van de mogelijkheden na het 6e jaar arbeidsmarktgerichte finaliteit Mogelijke beroepenHier een overzicht van beroepen die mogelijk zijn na deze opleiding. Hulpkok
( knelpuntberoep)
Kelner brasserie
( knelpuntberoep)
Kelner restaurant
( knelpuntberoep)
Keukenmedewerker
( knelpuntberoep)
Maitre d'hotel
( knelpuntberoep)
Polyvalent medewerker restaurant
( knelpuntberoep)
|