Grootkeuken en catering - Derde graad
Studierichting "Grootkeuken en catering" |
|
Steek je graag de handen uit de mouwen om maaltijden te bereiden voor grotere groepen? Werk je nauwkeurig en ben je creatief in het presenteren van maaltijden? Dan is deze praktische studierichting misschien iets voor jou. De focus ligt op de keukenactiviteiten maar ook de basis van het ontvangen en bedienen van gasten wordt aangeleerd. Je leert:
Je leert ook over gezondheid, voedingswaarde van maaltijden, hygiënisch werken, voorraadbeheer en de basiskennis over de organisatie van de werkzaamheden. Op deze manier kan je een grootkeukenhulpkok (beroepskwalificatie) worden. *Counter: bar waaraan men kan eten |
Grootkeuken en catering |
- Beschrijving
- Lessen
- Scholen
- Toelating
- Attesten
- Wat na
- Beroepen
BeschrijvingSteek je graag de handen uit de mouwen om maaltijden te bereiden voor grotere groepen? Werk je nauwkeurig en ben je creatief in het presenteren van maaltijden? Dan is deze praktische studierichting misschien iets voor jou. De focus ligt op de keukenactiviteiten maar ook de basis van het ontvangen en bedienen van gasten wordt aangeleerd. Je leert:
Je leert ook over gezondheid, voedingswaarde van maaltijden, hygiënisch werken, voorraadbeheer en de basiskennis over de organisatie van de werkzaamheden. Op deze manier kan je een grootkeukenhulpkok (beroepskwalificatie) worden. *Counter: bar waaraan men kan eten Situering binnen het studiedomein: Voeding en horecaWelke lessen krijg je?De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer.
Gedetailleerde informatie vind je op de websites van de scholen. Meer informatie over de inhoud, competenties en doelstellingen lees je in het curriculumdossier. Waar kan ik "Grootkeuken en catering" volgen ?Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan. ToelatingsvoorwaardenJe kan starten in het 6e jaar SO in een studierichting van de arbeidsmarktfinaliteit als je:
Als je uit het buitengewoon secundair onderwijs komt, kan je worden toegelaten op voorwaarde dat de toelatingsklassenraad akkoord gaat. In uitzonderlijke gevallen kan voor een leerling die zonder getuigschrift of diploma dreigt uit te vallen een bijzonder kwalificerend traject worden uitgewerkt door de klassenraad (in samenwerking met externe partners). Dit kan enkel voor studierichtingen in de 3e graad. Voor elke opleiding bestaat een curriculumdossier. Voor bepaalde studierichtingen zijn specifieke toelatingsvoorwaarden van toepassing (medisch, veiligheid, topsportstatuut, ...). De toelatingsvoorwaarden voor jouw richting kan je hier opzoeken. Kies je opleiding en volg de link naar het curriculumdossier. ExtraToelating voor cognitief sterk functionerende leerlingen: Als je verstandelijk vooruit bent op je leeftijdsgenoten (= cognitief sterk functionerend) kan je ook toegelaten worden tot dit leerjaar als je niet beschikt over een studiebewijs (A-, B- of C-attest) van het onderliggende leerjaar en op voorwaarde dat de klassenraad jou toelaat. De klassenraad is ook bevoegd om te bepalen of een leerling cognitief sterk functionerend is. Meer info: zie regelgeving SO AttestJe behaalt het diploma van secundair onderwijs, onderwijskwalificatie niveau 3 als je ook geslaagd bent op de beroepsgerichte vorming van de opleiding. Hiermee kan je starten in:
Je kan ook volgende studiebewijzen behalen: Wat na Grootkeuken en catering ?Na het 6e leerjaar gaan de leerlingen uit de arbeidsfinaliteit werken of soms nog verder studeren. Je wil gaan werken:
Je wil verder studeren: Er zijn verschillende mogelijkheden na het 6e jaar:
Je kan deze bachelors o.a. verkennen via verschillende ingangen:
Enkele vragen die je kunnen helpen bij het kiezen van een opleiding in het hoger onderwijs:
Uiteraard zijn nog andere keuzes mogelijk. Leg zeker ook je oor eens te luisteren bij je ouders, familie, vrienden, leerkrachten, CLB, ... Zij kunnen je allicht ook zinvolle feedback geven over de keuze die je overweegt. Hier vind je vragen die je daarvoor kan gebruiken. Nadenken over je keuze of meer informatie nodig? Ga naar sidin.onderwijskiezer.be. Visuele voorstelling van de mogelijkheden na het 6e jaar arbeidsmarktgerichte finaliteit Mogelijke beroepenHier een overzicht van beroepen die mogelijk zijn na deze opleiding. Chef kok grootkeuken
( knelpuntberoep)
Medewerker in een grootkeuken
( knelpuntberoep)
Medewerker in sneldienstrestauratie- fastfood
( knelpuntberoep)
Polyvalent medewerker restaurant
( knelpuntberoep)
|