Info buiten Vlaanderen
SO - buiten Vlaanderen: Onderwijs in Franstalig België
Enseignement fondamentalHet Franstalig basisonderwijs in Wallonië-Brussel bestaat, net als het Nederlandstalig onderwijs uit:
Kleuteronderwijs en lager onderwijs kunnen zowel apart als samen georganiseerd worden. Een school die beide niveaus aanbiedt, noemt men une école fondamentale. Enseignement spécialiséKomt tegemoet aan de specifieke onderwijsnoden van leerlingen die het moeilijk hebben. De leerling groeit op haar of zijn tempo door een extra omkadering op maat van de leerling in functie van haar of zijn noden en talenten. Enseignement spécialisé wordt georganiseerd in types en volgens een degré de maturité (mate van ontwikkeling.) Meer info?
De structuur van het Franstalig secundair onderwijs (SO) verschilt deels van de structuur van het Nederlandstalig SO. De 1e graadNet zoals in Vlaanderen is het getuigschrift basisonderwijs (CEB: certificat d’études de base) belangrijk voor de instap in het SO. Figuur 1: Structuur van de 1e graad in het Franstalig onderwijs Leerlingen met een CEB starten in het 1re année commune (1C). Leerlingen zonder CEB starten in het 1re année differenciée (1D). De 2e en 3e graadIn de 2e graad maakt men onderscheid tussen het enseignement de transition (doorstroming) en het enseignement qualifiant (kwalificatie). Figuur 2: Structuur van het Franstalig secundair onderwijs (SO) Voor leerlingen die het getuigschrift van de 1e graad niet binnen 3 jaar behalen, is er een année spécifique de différentation et d’orientation (3S-DO). Informatie opzoeken over het aanbod in het Franstalig onderwijsOp de (Franstalige) website www.enseignement.be vindt men informatie over het Franstalig onderwijs. Helemaal onderaan de FAQ’s kan u een e-mailformulier vinden om vragen te stellen. Rubriek Ressources: links naar regelgeving, onderwijsstatistieken, onderzoek en ook naar onderwijspublicatie. Onderverdeling Publications: beknopte en toegankelijke brochures over het leerplichtonderwijs, buitengewoon onderwijs, deeltijds kunstonderwijs, onderwijs voor sociale promotie. Waar vind je informatie over onderwijsinstellingen en hun aanbod? Via de rubriek Système éducatif > Annuaires , kan je makkelijk zelf info opzoeken over alle niveaus van onderwijs (van kleuter tot universiteit), over internaten, afstandsonderwijs, Leren & werken (CEFA), buitengewoon onderwijs, flexibel onderwijs … Hieronder geven we als voorbeeld het startscherm weer van de Annuaire des écoles d'enseignement secondaire ordinaire. Figuur 3: Informatie opzoeken over secundaire scholen en hun studieaanbod Men kan zoeken op de naam, plaats en het net van de instelling. Telefoneren met vragen kan op het nummer 0800 20 000. Instromen in het Nederlandstalig onderwijs vanuit het Franstalig onderwijsAls leerlingen vanuit het Franstalig onderwijs instromen in het Nederlandstalig onderwijs moet men rekening houden met aan aantal specifieke toelatingsvoorwaarden. In welke taal naar school?Bij de inschrijving moet men de taalwetgeving respecteren. Taalregel in verband met schooltaal:
Uitzonderingen:
Uiteraard geldt deze taalregel enkel voor het officieel, erkend of gesubsidieerd onderwijs. Taalregels in verband met inschrijvingen in een Nederlandstalige / Franstalige school:
En wat in de faciliteitengemeenten? ExamencommissieWebsite Franse Gemeenschap, Jurys centraux: http://www.enseignement.be/index.php?page=26897 en kies vervolgens binnen SO, de graad waarin je interesse hebt. In het hoger onderwijs is er de bachelor-master structuur. Type court
Type long
Onderwijs aan de hogescholen is onderverdeeld in ‘catégories d’études’:
Onderwijs aan de universiteiten is onderverdeeld in ‘domaine d’études’:
Toelating vanuit Vlaanderen?Studenten met een Vlaams diploma secundair onderwijs worden automatisch toegelaten tot het Franstalig hoger onderwijs. Er is wel een TAALPROEF indien je je secundair onderwijs niet hebt beëindigd in een instelling waar het Frans de onderwijstaal is of indien je nog geen cyclus in het Franstalig hoger onderwijs beëindigd hebt.
Wat met Geneeskunde en Tandheelkunde?In Wallonië wordt er sedert het academiejaar 2017-2018 eveneens een toelatingsproef voor geneeskunde en tandheelkunde georganiseerd. Examencommissie:Website Franse Gemeenschap: 'jurys centraux' : http://www.jurys.cfwb.be/accueil.asp en kies vervolgens voor hoger onderwijs. Infobronnen:In de Franse Gemeenschap bestaan er nog PMS-Centra. |