Welke studierichtingen biedt de EC aan?

Je zal merken dat de examencommissie de hervorming van het secundair onderwijs volgt. Voor de 1e en de 2e graad SO zijn de hervormingen al doorgevoerd. Daarom zijn aso, bso en tso nu doorstroomfinaliteit, dubbele finaliteit en arbeidsmarktfinaliteit.
Voor de 3e graad gebeuren deze in 2025. 

Eerste graad:

  • A-stroom-  Basisvorming A 
  • B-stroom-  Basisvorming B

 Tweede graad:

Bekijk de vakfiches voor de verschillende richtingen via deze link
Let op: selecteer eerst de graad en dan de studierichting die je wil volgen. Je ziet nu de vakfiches van alle vakken binnen deze studierichting.

Doorstroomfinaliteit:

Dubbele finaliteit:

Arbeidsmarktfinaliteit:

Derde graad:

ASO:

BSO:

KSO:

TSO:

*inschrijven kan niet meer sinds 1 januari 2023. Ben je al ingeschreven in 1 van deze uitdovende studierichtingen, dan krijg je tot 1 januari 2025 de tijd om het examenprogramma af te werken.

Slagen in examens over vakken Algemene vorming + in de specifieke vakken leidt tot het diploma secundair onderwijs. 

Voor alle studierichtingen, ook diegene die de EC niet meer aanbiedt, blijft het mogelijk om de Algemene vakken af te leggen bij de EC.
Via het Volwassenenonderwijs (CVO) kan het specifiek gedeelte van een opleiding worden gevolgd en vrijstellingen aangevraagd worden in de opleiding Aanvullende Algemene Vorming (AAV).


Flexibel diplomatraject?

Sinds schooljaar 2023-2024 kan je via het flexibel diplomatraject les volgen in het centrum voor volwassenenonderwijs (CVO) om een beroep aan te leren. Voor de algemene vakken kan je kiezen tussen:

  • zelfstudie en examens afleggen bij te examencommissie SO
  • of via lesmodules algemene vakken bij het CVO en dan daar examens over afleggen.

Het gaat over volgende bso-opleidingen:


Toelatingsvoorwaarden voor deze flexibele diplomatrajecten:

  • Voor de diplomagerichte beroepsopleidingen Zorgkundige en Elektrotechnisch installateur kan je in het volwassenenonderwijs terecht vanaf 16 jaar.
    Voor de beroepsopleiding Kinderbegeleider Baby's en peuters moet je 18 jaar zijn. De opleidingen van de algemene vakken in het CVO kan je pas volgen als je 18 jaar bent. 
  • Voor de beroepsopleiding Kinderbegeleider Baby's en peuters moet je 18 jaar zijn. De opleidingen van de algemene vakken in het CVO kan je pas volgen als je 18 jaar bent. 

Starten met een flexibel diplomatraject?

Je kiest zelf of je start met lessen, of eerst examens aflegt bij de Examencommissie.
De trajectbegeleider in het CVO helpt je om jouw traject op maat uit te werken.