'Arbeidsbereid' of 'arbeidsrijp?'
Hoe weet je of je arbeidsrijp of arbeidsbereid bent?
Als je, na 4 of 5 SO (finaliteit arbeidsmarkt of dubbel) een A- of B-attest behaalt, krijg je op het einde van dat schooljaar verplicht een advies over je arbeidsrijpheid/ arbeidsbereidheid. Zo weet je of de klassenraad vindt of je (al) geschikt bent voor duaal leren.
Als je vorig schooljaar een doorstroomrichting volgde, krijg je dat advies niet automatisch. Als je wenst over te stappen naar duaal leren, vraag je zélf een advies aan de klassenraad van de voorgaande studierichting of aan de trajectbegeleider van de duale opleiding.
Dit geldt ook bij overstap naar duaal leren na 3 SO of in het midden van een schooljaar.
Ook leerlingen uit opleidingsvorm 3 en 4 van het buitengewoon secundair onderwijs krijgen verplicht een (niet-bindend) advies.
Moet ik het advies volgen?
Dit advies helpt je bij het maken van een goede keuze. Het advies is niet- bindend: met een negatief advies kan je je dus ook inschrijven voor een duale opleiding als je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden.
Het geeft informatie over wat je nodig hebt om een duaal leertraject succesvol te kunnen doorlopen (motivatie, zelfstandig werken, gepast communiceren…).
Voor dit advies baseert de klassenraad zich op meerdere observaties, gesprekken, vaststellingen tijdens praktijklessen, ….
Wel arbeidsbereid, (nog) niet arbeidsrijp?
Als de klassenraad vindt dat je (nog) niet arbeidsrijp bent, maar wel de juiste attitudes (= houding) hebt om te leren op de werkplek (= arbeidsbereid), krijg je het advies om een ‘aanloopfase’ te volgen.
Soms weet je zelf ook dat je echt wil leren en participeren op een werkplek maar hier nog niet helemaal klaar voor bent.
Na inschrijving in zo'n aanlooptraject volgt een verplichte screening door de klassenraad.
Dit mondt uit in een bindend advies.
Als de screening negatief is, wordt je inschrijving stopgezet.
Als de screening positief is, wordt in de aanloopfase met jou gewerkt aan datgene wat je nog tekortkomt om in een duale opleiding te stappen. Tijdens de aanloopfase krijg je begeleiding en ondersteuning op maat. Het doel is: je voorbereiden op je instap in een duale opleiding.
De duur van de aanloopfase ligt niet vast omdat de voorbereiding gebeurt op je eigen tempo. Ze is nog niet uitgewerkt voor alle duale opleidingen.