
Freinetpedagogie
De basisoptie Freinetpedagogie helpt je om sociale en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen. Dit gebeurt tijdens klas- en leerlingenraden, waar je leert om duidelijk te praten en goed te luisteren naar anderen. Je krijgt de kans om als voorzitter of verslaggever een probleem op te lossen. Burgerschapscompetenties, zoals kennis over de samenleving, worden hier in echte projecten toegepast. Bijvoorbeeld door samen te werken met lokale organisaties aan een buurttuin.
Andere vaardigheden, zoals gezondheid, mediawijsheid, wiskunde, exacte wetenschappen en technologie en culturele expressie, worden tijdens de atelierwerkingen verder uitgediept. Je kunt kiezen uit verschillende ateliers waarin je zeven verschillende kennis- en vaardigheidsdomeinen ontdekt.
Hier zijn enkele voorbeelden:
- Natuurexploratie, -zorg en -beheer: Je kunt helpen bij een project om een moestuin aan te leggen op school. Je leert over planten en hoe je ze verzorgt.
- Handvaardigheid, bouw en techniek: Je kunt in dit atelier werken aan een vogelhuisje bouwen. Je leert hoe je hout moet zagen en spijkers moet gebruiken.
- Kennisverwerving en verdieping:
Talen: Leer extra woordjes en spreekvaardigheid in Nederlands, Frans of Engels. Of maak kennis met een nieuwe taal zoals Latijn of Japans. Wiskunde: Je lost uitdagende wiskundeproblemen op en leert hoe je deze kunt toepassen in het dagelijks leven. Historisch bewustzijn: Ontdek hoe mensen vroeger leefden door bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan een historisch museum.
- Experimenteren, wetenschappelijk onderzoek: In dit atelier kun je experimenten doen, zoals het maken van een eenvoudige robot of het onderzoeken van chemische reacties.
- Digitale competentie, mediawijsheid, moderne technologieën: Leer hoe je een eigen website maakt of een eenvoudig computerspel programmeert.
- Expressie, artistieke vormgeving, creatie en ontwerp: Hier kun je bijvoorbeeld leren schilderen, foto’s maken of kleding ontwerpen.
- Andere domeinen zoals welzijn, zorg, sport en beweging: Denk aan sporten zoals voetbal of dansen, of leer hoe je eerste hulp verleent bij een ongeluk.
Freinetpedagogie is een manier van lesgeven waarbij je het beste leert door zelf dingen te ontdekken en te doen. Het maakt leren leuk en interessant, net zoals in het echte leven!

Welke lessen krijg je?
Basisvorming
Iedereen krijgt zedenleer, godsdienst, cultuurbeschouwing of eigen cultuur en religie. In de basisvorming gaat veel aandacht gaat naar talen en wiskunde. Daarnaast krijg je ook techniek, geschiedenis, wetenschappen, lichamelijke opvoeding, artistieke vorming …
Keuzegedeelte
In het keuzegedeelte kies je uit het aanbod van de school:
- 1 basisoptie (5 u) of een pakket (= een onderdeel van een basisoptie)
- de differentiatie.
Basisoptie:
Een leerling in 2A kan 1 basisoptie of een pakket kiezen uit het aanbod van de school.
Differentiatie:
Differentiëren kan op verschillende manieren:
- Verkennen = proeven van nieuwe zaken (b.v. Projecten,…)
- Versterken = bijwerken waar je het moeilijk mee hebt ((b.v. herhaling Frans, herhaling wiskunde,…)
- Verdiepen = extra leerstof; extra uitdaging (b.v. extra wiskunde, extra Frans,…)
Opgelet:
Een lessenrooster verschilt van school tot school:
- Scholen kunnen kiezen voor een lessenrooster met alle vakken apart.
- Scholen kunnen ook vakken samenvoegen, bijvoorbeeld ‘techniek’ en ‘wiskunde’, of ‘beeld’ en ‘muziek’… Dat noemt men soms ook ‘vakkenclusters’.
- Sommige scholen kiezen ervoor om lessen aan te bieden in de vorm van ‘projecten’.
Je krijgt minimaal 32 lesuren per week. Sommige scholen breiden het aantal lesuren basisvorming en/of differentiatie uit.
Daarom vermelden we geen lessenroosters meer. Meer informatie vind je op de websites van de scholen.
Waar kan ik "Freinetpedagogie" volgen ?
Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan.
Toelatingsvoorwaarden
Je wordt toegelaten tot 2A:
- als je geslaagd bent in 1A (hou wel rekening met eventuele uitsluitingen voor bepaalde basisopties of pakketten van basisopties);
- als je geslaagd bent in het 1 B, op voorwaarde dat de toelatingsklassenraad akkoord gaat;
- als je geslaagd bent in het 2 B in een andere basisoptie (of combinatie van basisopties) dan de 'opstroomoptie', op voorwaarde dat de toelatingsklassenraad akkoord gaat;
- als je geslaagd bent in het 2 B in de 'opstroomoptie' of combinatie van basisopties waaronder de 'opstroomoptie'.
Je kan ook worden toegelaten tot 2 A als je in het 1A tekorten had voor bepaalde vakken als de toelatingsklassenraad akkoord is. Daarvoor moet de toelatingsklassenraad wel eerst overleggen met de delibererende klassenraad van 1 A. De school die hiervoor kiest wil:
- in individuele gevallen rekening houden met specifieke onderwijskundige of organisatorische argumenten;
- meer individuele leertrajecten aanbieden.
Men moet dan wel rekening houden met volgende zaken:
- de tekorten moeten weggewerkt zijn voor het einde van het 2e leerjaar (vb. via remediëring, bijkomende opdrachten, …).
- krijg je in het 1e leerjaar geen oriënteringsattest, maar een attest van regelmatige lesbijwoning.
- de delibererende klassenraad van het 2e leerjaar kan toch nog een oriënteringsattest A van het 1e leerjaar A geven aan leerlingen die de tekorten van het 1e leerjaar hebben weggewerkt, maar niet geslaagd zijn in het 2e leerjaar.
Als je uit het buitengewoon secundair onderwijs komt, kan je worden toegelaten op voorwaarde dat de toelatingsklassenraad akkoord gaat. In afwachting van hun beslissing word je onder ontbindende voorwaarde ingeschreven. Zie ook SO 64 9.1.12
Als je uit een niet-Vlaamse onderwijsinstelling (buitenlandse -, Frans- of Duitstalige school in België) of uit een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN), dan kan de toelatingsklassenraad van de school je toelaten tot dit 2e A. Dit moet beslist worden binnen de 35 lesdagen vanaf je start in dat leerjaar.
Zie regelgeving, omzendbrief SO 64, 9.1 en 9.2.3
Veranderen tijdens schooljaar
- Als de toelatingsklassenraad akkoord gaat mag je ook tijdens het schooljaar overstappen van het 2e leerjaar B naar het 2e leerjaar A.
- Je kan veranderen van basisoptie(s) tijdens het schooljaar mits een gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad.
Toelating voor cognitief sterk functionerende leerlingen:
Als je verstandelijk vooruit bent op je leeftijdsgenoten (= cognitief sterk functionerend) kan je ook toegelaten worden tot dit leerjaar als je niet beschikt over een studiebewijs (A-, B- of C-attest) van het onderliggende leerjaar en op voorwaarde dat de klassenraad jou toelaat. De klassenraad is ook bevoegd om te bepalen of een leerling cognitief sterk functionerend is.
Overzitten
De mogelijkheid tot overzitten wordt vastgelegd in de regelgeving (omzendbrief SO 64, 3.13). Het is de bedoeling om overzitten te beperken.
Behaald attest in 2e leerjaar 1e graad SO
|
|
A-attest .
|
Overzitten* is mogelijk in een andere basisoptie.
|
B-attest (met bindend advies van de deliberatieklassenraad)
|
Overzitten met of zonder studieverandering is mogelijk.
|
C-attest
|
Overzitten is verplicht, tenzij je 15 jaar bent op 31/12 van het volgende schooljaar. Je kan dan wel nog naar het derde jaar van de finaliteit arbeidsmarkt.
Je mag veranderen van basisoptie als je overzit.
|
* Een horizontale overstap van 2B naar 2A is niet hetzelfde als overzitten. (SO 64, 3.13)
Attest
Je behaalt op het einde van het 2A 1 van de volgende oriënteringsattesten:
- A–attest = je bent geslaagd en je mag naar het 3e leerjaar. Je mag verder studeren in alle richtingen van de van de 2e graad, in alle finaliteiten en onderwijsvormen.
- B–attest = je bent geslaagd en je mag naar het 3e leerjaar, maar bepaalde finaliteiten, onderwijsvormen of studierichtingen zijn uitgesloten.
- C–attest = je bent niet geslaagd en je moet overzitten.
Je mag wel starten in het 3e leerjaar van een studierichting in de finaliteit arbeidsmarkt als:
- je ten laatste op 31 december van het nieuwe schooljaar 15 jaar wordt;
- én als je leerkrachten dit toelaten.
Je krijgt ook een getuigschrift van de 1e graad van het secundair onderwijs als je een A– of een B-attest hebt behaald en een getuigschrift van het basisonderwijs wanneer je dit om een of andere reden nog niet hebt.
Wat na deze opleiding?

|