BUSO: Opleidingsvorm 3 (OV3)
Om je te kunnen inschrijven in het buitengewoon onderwijs opleidingsvorm 3, heb je een IAC-verslag nodig van een centrum voor leerlingenbegeleiding. Heb je een verslag voor secundair onderwijs OV1, OV2 en OV3 van voor 01-09-2023, dan word je beschouwd als een leerling met een IAC-verslag.
In dat verslag staat
- welke maatregelen je school al heeft genomen om je te helpen
- waarom dit niet genoeg geholpen heeft bij wat alle leerlingen moeten kennen en kunnen op school (= leerdoel)
Let op!
- De volgorde waarin modules moeten gevolgd worden is belangrijk¹
- Soms gelden ook specifieke toelatingsvoorwaarden tot een module. Dit wordt door de klassenraad bepaald.
- De klassenraad kan ook een vrijstelling toekennen voor een module.
- Een leerling kan maar één module tegelijk volgen.
- De overstap van een modulair naar een niet-modulair systeem gebeurt op basis van een beslissing van de klassenraad.
¹ Zie de opleidingenstructuur.
Ik zit al in het BuSO maar in een andere opleidingsvorm
Als het CLB van je school je IAC-verslag of OV4-verslag verandert in een IAC-verslag voor opleidingsvorm 3, dan kan je je inschrijven in OV3.
Basismedewerker in organisaties Integratiefase
- Beschrijving
- Lessen
- Scholen
- Toelating
- Attesten
- Wat na
Beschrijving van de opleidingDeze opleiding omvat verschillende modules:
In deze module worden vaardigheden aangeleerd om in te staan voor de bestelling en distributie van maaltijden. Ook het klaarmaken/klaarzetten van eenvoudige dranken en maaltijden in functie van de organisatie wordt aangeleerd. Bij dit alles leert men omgaan met professionele apparatuur. Het opruimen, inclusief afval sorteren behoort ook tot deze module. Tevens is er aandacht voor het stockeren van voedingsmiddelen, voedingshygiëne en kwaliteitszorg.
In deze module worden communicatievaardigheden binnen een onthaalcontext aangeleerd. Volgende elementen komen daarbij aan bod: telefonisch onthaal, eerste opvang van klanten, klantvriendelijkheid, omgaan met vertrouwelijke gegevens en beroepsgeheim. Er gaat ook aandacht naar assertief gedrag.
In deze module staat de elementaire organisatie van de voorraad en bestellingen centraal. Tevens wordt het sorteren en het stockeren van de voorraad en het onderhouden van de voorraadruimte aangeleerd.
In deze module ligt het zwaartepunt op het gebruik van de apparatuur (bv. stofzuiger, koffieautomaat, video, overheadprojector, …). Basiskennis om te kunnen werken met apparatuur en besturingssystemen wordt aangeleerd. Het klaarzetten, gebruik en toepassing van apparatuur zijn eveneens essentiële delen van deze module. Het vaststellen van technische storing en het oplossen ervan komen eveneens aan bod. Naast de concrete taken gaat de aandacht naar veiligheid, efficiënt werken, ethische aspecten en nieuwe tendensen.
In deze module komen volgende elementen aan bod: werkorganisatie, prioriteiten stellen, omgaan met werkdruk, flexibiliteit, stressbeheersing, probleemoplossend denken, creatief denken, combinatie werk en gezin. Daarnaast wordt het werken in team en constructief omgaan met veranderingen een belangrijke pijler. Er gaat ook veel aandacht naar het omgaan met alle actoren binnen de organisatie en naar het beroepsgeheim.
In deze module worden vaardigheden aangeleerd om een interieur zorgvuldig in te richten. Hiertoe gaat bijzondere aandacht naar de ruimte en de sfeer. Vijf onderhoudsaspecten komen aan bod: houtbewerking, schilderen en behangen, elektriciteit en sanitair. Voor elk van deze basisaspecten leert men de nodige gereedschappen hanteren, onderhouden en opbergen. Vormgeving en creativiteit zijn eveneens belangrijke elementen binnen deze module. Welke lessen krijg je?Modulair onderwijs wordt georganiseerd zonder opdeling in fasen. Je krijgt algemene, sociale en beroepsgerichte vorming. Je leert over hoe je aan de samenleving kan deelnemen en dat je zal werken in het gewone arbeidsmilieu. Dat wil zeggen dat je betaalde arbeid zal verrichten in een gewone werkomgeving. Algemene en sociale vorming gaat over burgerzin, taalvaardigheid, rekenvaardigheden, gezondheidsopvoeding, leren leren, lichamelijke opvoeding, milieu- educatie, sociaal- emotionele educatie, vrijetijdsvaardigheden en ICT. Beroepsgerichte vorming krijg je vooral op je werkplek. Je leert er wat je moet kunnen om een bepaald beroep uit te oefenen en heeft te maken met de opleidingscompetenties (wat je precies leert in de opleiding), kennis en belangrijke vaardigheden. Dit geeft aan een beroepsopleiding een vaste en duidelijke inhoud die sterk met je beroepsveld verbonden is.
De algemene en sociale vorming wordt ofwel niet-modulair ofwel gedeeltelijk modulair georganiseerd. De beroepsgerichte vorming wordt modulair georganiseerd. In modules komen geen afzonderlijke vakken voor. Scholen
BuSO GIBBO Galbergen, Don Boscostraat 39, 2400 Mol 014 31 87 42
t
9
t
ba ToelatingsvoorwaardenOm je te kunnen inschrijven in het buitengewoon onderwijs opleidingsvorm 3, heb je een IAC-verslag nodig van een centrum voor leerlingenbegeleiding. Heb je een verslag voor secundair onderwijs OV1, OV2 en OV3 van voor 01-09-2023, dan word je beschouwd als een leerling met een IAC-verslag. In dat verslag staat
Let op!
¹ Zie de opleidingenstructuur. Ik zit al in het BuSO maar in een andere opleidingsvormAls het CLB van je school je IAC-verslag of OV4-verslag verandert in een IAC-verslag voor opleidingsvorm 3, dan kan je je inschrijven in OV3. AttestenAls je een modulaire opleiding (= leerstof wordt opgedeeld in kleinere delen of modules) volgt, kan je deze studiebekrachtiging krijgen:
Daarnaast kan je behalen:
Een module waarvoor je een vrijstelling hebt, wordt gezien als een module die je met vrucht hebt gevolgd. Wat na deze opleiding?Na de integratiefase kan je gaan werken, want je bent niet meer leerplichtig. Als je een getuigschrift kreeg, kan je een bijkomende opleiding in de kwalificatie- of integratiefase volgen als de klassenraad dit toelaat. Je kunt eventueel ook nog een opleiding volgen bij VDAB, Syntra of in het volwassenenonderwijs. Tot een graduaatsopleiding en of tot een opleiding in het 7de jaar tso of kso kan je worden toegelaten na een toelatingsproef of op basis van reeds gevolgde opleidingen. |