Bijzondere wetenschappelijke vorming - Derde graad
Studierichting "Bijzondere wetenschappelijke vorming" |
|
Dit is een voorbereidend jaar op het hoger onderwijs, meer specifiek op de wiskundig-wetenschappelijke richtingen. |
Bijzondere wetenschappelijke vorming |
- Beschrijving
- Lessen
- Scholen
- Toelating
- Attesten
- Wat na
Beschrijving van de opleidingDit is een voorbereidend jaar op het hoger onderwijs, meer specifiek op de wiskundig-wetenschappelijke richtingen. Welke lessen krijg je?De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer. Info over de lessen vind je rechtstreeks bij de scholen. ToelatingsvoorwaardenJe wordt toegelaten als je in het bezit bent van een diploma secundair onderwijs. Kom je uit een niet-Vlaamse onderwijsinstelling (buitenlandse -, Frans- of Duitstalige school in België) of uit een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN), dan kan de toelatingsklassenraad van de school je toelaten tot dit leerjaar. Bijkomende toelatingsvoorwaarden: Je moet beschikken over een OV4-verslag opgesteld door een CLB. AttestenJe krijgt een attest van regelmatige lesbijwoning als je het leerjaar helemaal of gedeeltelijk hebt gevolgd. Wat na deze opleiding uit het studiegebied: Algemeen secundair onderwijs?Na het 5e leerjaar volg je in principe dezelfde studierichting. Onder bepaalde voorwaarden kan je nog naar een andere studierichting. Lees daarom de toelatingsvoorwaarden bij die studierichting. Na het 6e leerjaar gaan de meeste leerlingen uit de doorstroomfinaliteit verder studeren. Je richting die je in het 5e en 6e jaar hebt gevolgd heeft je niet voorbereid om te gaan werken, maar wel om verder te studeren. Om een goede keuze te maken ga je best eerst heel breed kijken, om nadien een aantal mogelijkheden te filteren die je meer in detail verkent. Het is een belangrijke beslissing waarbij je met een aantal zaken rekening houdt:
Als je wenst verder te studeren zijn er tal van mogelijkheden: Je kan deze bachelors o.a. verkennen via verschillende ingangen:
Meer info over doorstroom naar professionele of academische bachelor: zie AHOVOKS Andere mogelijkheden:
Leg zeker ook je oor eens te luisteren bij je ouders, familie, vrienden, leerkrachten, CLB, ... Zij kunnen je allicht ook zinvolle feedback geven over de keuze die je overweegt. 7e specialisatiejaar BSO De overstap van het aso naar een 7de jaar bso dat voorbereidt op de arbeidsmarkt is niet logisch en kan enkel als de toelatingsklassenraad van de school dit toestaat. SE-n-SE De overstap van het aso naar een 7e leerjaar tso of kso is onlogisch en kan alleen als de toelatingsklassenraad van de school dit toestaat. Voorbereidend jaar In het aso, kso en bso zijn er 7e leerjaren die voorbereiden op het hoger onderwijs.
Graduaatsopleiding Graduaten maken deel uit van het hoger onderwijs en situeren zich qua niveau net onder de professionele bachelor (niveau 5 van de Vlaamse kwalificatiestructuur.) Lees hier meer over de graduaatsopleidingen. Professionele bachelor Na het aso zijn in principe alle professionele bachelors haalbaar maar extra inspanning voor sommige vakken kan, afhankelijk van je vooropleiding en gemaakte keuze, nodig zijn. Het zal dan meestal gaan over technische vakken of praktijk. Academische bachelor Bij de keuze voor academisch hoger onderwijs moet je rekening houden met de gemaakte keuzes tijdens het aso. |