Decor en etalage - Tweede graad
Studierichting "Decor en etalage" |
|
Wil je leren hoe je decors, stands en etalages ontwerpt en realiseert? De opleiding richt zich in de 2e graad zowel op de reclamewereld als op de etalage- en de decoratiesector. Pas in de 3e graad kies je welke richting je wil uitgaan. Je krijgt kans om etalagebakken smaakvol vorm te geven in het schoolatelier. Een flinke dosis creativiteit en fantasie zijn beslist nodig. Hou er wel rekening mee dat de richting slechts in een beperkt aantal scholen wordt aangeboden. |
Decor en etalage |
- Beschrijving
- Lessen
- Scholen
- Toelating
- Attesten
- Wat na
- Links
Beschrijving van de opleidingWil je leren hoe je decors, stands en etalages ontwerpt en realiseert? De opleiding richt zich in de 2e graad zowel op de reclamewereld als op de etalage- en de decoratiesector. Pas in de 3e graad kies je welke richting je wil uitgaan. Je krijgt kans om etalagebakken smaakvol vorm te geven in het schoolatelier. Een flinke dosis creativiteit en fantasie zijn beslist nodig. Hou er wel rekening mee dat de richting slechts in een beperkt aantal scholen wordt aangeboden. Welke lessen krijg je?De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer.
Gedetailleerde informatie vind je op de websites van de scholen. Meer informatie over de inhoud, competenties en doelstellingen lees je in het curriculumdossier. ScholenBuSO Sint-Jozef OV4, Sint-Jacobsmarkt 38, 2000 Antwerpen 03 432 02 20 t 4 t 9BuSO Don Bosco Groenveld Plus, Groenveldstraat 44, 3001 Heverlee 016 23 16 35 t 9 SBSO De Passer, Vijverhoflaan 13, 8200 Sint-Michiels 050 80 00 79 t 9 GO! BuSO De Branding OV4 Type 9, Generaal Jungbluthlaan 4, 8400 Oostende 059 29 54 45 t 9 GO! SBSO Sterrebos, Passendaalsestraat 26, 8890 Moorslede 051 77 77 75 t 9 ToelatingsvoorwaardenJe mag starten in het 4e jaar SO in een studierichting van de arbeidsmarktfinaliteit als je:
(* geslaagd zijn betekent dat je een A-attest of een B-attest hebt behaald. In geval van een B-attest dien je rekening te houden met de clausuleringen (beperkingen) die de klassenraad heeft opgelegd.)
Een leerling die rechtstreeks overkomt uit een niet-Vlaamse school (buitenlandse school, Frans- of Duitstalige school in België) of uit een onthaaljaar voor anderstalige nieuwkomers, kan toegelaten worden onder de volgende voorwaarde: gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad, waarin alle leraars van het betrokken structuuronderdeel zijn opgenomen. De beslissing van de toelatingsklassenraad wordt genomen uiterlijk 35 lesdagen na aanvang van de effectieve regelmatige lesbijwoning door de leerling.
Als je uit een andere opleidingsvorm van het buitengewoon secundair onderwijs komt (Opleidingsvorm 1, 2, 3) kan je worden toegelaten tot het 4e jaar in opleidingsvorm 4 op voorwaarde dat de toelatingsklassenraad akkoord gaat.
Bijkomende toelatingsvoorwaarden: Je moet beschikken over een OV4-verslag opgesteld door een CLB. Voor elke opleiding bestaat een curriculumdossier. Voor bepaalde studierichtingen zijn specifieke toelatingsvoorwaarden van toepassing (medisch, veiligheid, topsportstatuut, ...). De toelatingsvoorwaarden voor jouw richting kan je hier opzoeken. Kies je opleiding en volg de link naar het curriculumdossier. ExtraToelating voor cognitief sterk functionerende leerlingen: Als je verstandelijk vooruit bent op je leeftijdsgenoten (= cognitief sterk functionerend) kan je ook toegelaten worden tot dit leerjaar als je niet beschikt over een studiebewijs (A-, B- of C-attest) van het onderliggende leerjaar en op voorwaarde dat de klassenraad jou toelaat. De klassenraad is ook bevoegd om te bepalen of een leerling cognitief sterk functionerend is. Veranderen tijdens schooljaarVeranderen van studierichting is mogelijk tot 15/01. Voor uitzonderlijke gevallen kan de toelatingsklassenraad afwijken van deze datum. Overzitten
Meer info: zie regelgeving SO AttestenNa het 4e leerjaar van de 2e graad (= 4SO) kan je volgende oriënteringsattesten behalen:
Wat na deze studierichting?Bij de keuze naar de derde graad moet je uiteraard rekening houden met het behaalde attest (eventuele clausuleringen) en met het gevolgde lespakket in de tweede graad. Na het 4e leerjaar volgen heel wat leerlingen een studierichting uit hetzelfde studiedomein.
Als je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden kan je na het 4e jaar ook overstappen naar een studierichting van een ander studiedomein. Dat kan ook in een andere finaliteit.
Bespreek dit best met het CLB van je school.
Interessante linksBuitengewoon onderwijs: Vlaams agentschap voor personen met een handicap Buitengewoon onderwijs: Brailleliga Buitengewoon onderwijs: FOD Sociale zekerheid voor personen met een handicap Buitengewoon onderwijs: Gespecialiseerde trajectbepaling en -begeleiding Buitengewoon onderwijs: Opzoeken dichtstbijzijnde school VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Commercieel ruimtelijk vormgever |