1e Leerjaar A - Eerste graad
Studierichting "1e Leerjaar A" |
|
De meeste leerlingen uit het 6de leerjaar lager onderwijs gaan naar het 1ste leerjaar A.
De vakken van de basisvorming zijn voor iedereen hetzelfde. Officieel heeft een eerste leerjaar A geen onderverdelingen. - Algemene vakken: - De Latijnse of Klassieke studiën: - Technische vakken:
- Sport: - Kunstgerichte vakken: STEM? Scholen kunnen ook andere accenten leggen bij de invulling van het keuzegedeelte bv. taalsteun, .. Wist je?: |
1e Leerjaar A |
- Beschrijving
- Lessen
- Scholen
- Toelating
- Attesten
- Wat na
Beschrijving van de opleidingWelke lessen krijg je?Iedereen in 1A krijgt een ruime basisvorming, en daarnaast moet iedereen ook een keuzegedeelte invullen. Basisvorming De meeste tijd gaat naar de basisvorming. Je bouwt verder op de leerstof van het lager onderwijs Iedereen krijgt zedenleer of godsdienst, of cultuurbeschouwing & religie. In de basisvorming gaat naast er naast de talen (Nederlands, Frans, …) en de wiskunde, ook veel aandacht naar techniek, aardrijkskunde en geschiedenis, wetenschappen, lichamelijke opvoeding, artistieke vorming, … Een woordje uitleg: Techniek: je maakt kennis met de wereld van techniek, ook via toepassingen, experimenten,… De inhoud kan verschillen van school tot school:
Artistieke vorming: dit kan gaan over: muziek, beeldende kunsten, klassieke / hedendaagse dans. Op het einde van de 1e graad moeten alle leerlingen van de A-stroom (1e leerjaar A en 2e leerjaar A) dezelfde doelen van de basisvorming behalen. Deze doelen noemt men ook wel eindtermen en ze vertrekken van sleutelvaardigheden die men moet bereiken (vb. vaardigheden in het Nederlands, wiskunde begrijpen en kunnen toepassen, (natuur)wetenschappen, technologie, economische, financiële en digitale vaardigheden (computer), cultureel en geschiedkundig bewustzijn, …). De leerlingen leren over de vakken heen over gezond leven, bewust omgaan met het milieu, en welk gedrag er van een burger verwacht wordt. Leren leren en het oefenen van sociale vaardigheden komen ook aan bod in de verschillende vakken, lessen of projecten. Keuzegedeelte In het keuzegedeelte kies je uit het aanbod van de school meer om zaken te verdiepen in bepaalde domeinen of onderdelen van de basisvorming. In 1A kan je het keuzegedeelte opvullen met Klassieke talen (Latijn en/of Grieks). Hier leer je Oudgriekse en/of Latijnse teksten begrijpen of vertalen. Je kan deze differentiatie-uren ook gedeeltelijk gebruiken om tekorten weg te werken voor vakken uit de basisvorming of om nieuwe vakken te leren kennen, … Opgelet:Een lessenrooster verschilt van school tot school:
Je krijgt minimaal 32 lesuren per week. Sommige scholen breiden het aantal lesuren basisvorming en/of differentiatie uit.
Daarom vermelden we geen lessenroosters meer. Meer informatie vind je op de websites van de scholen. Scholen
BuSO Koninklijk Instituut Woluwe, Georges Henrilaan 278, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe 02 735 40 85
t
6
t
9
ToelatingsvoorwaardenJe wordt tot het 1e leerjaar A toegelaten: 1° als je het getuigschrift basisonderwijs hebt; 2° als je rechtstreeks overkomt uit een niet-Vlaamse school (buitenlandse school, Frans- of Duitstalige school in België) of uit een onthaaljaar voor anderstalige nieuwkomers (OKAN), onder de volgende voorwaarde : gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad. Dit moet worden beslis binnen de 35 kalenderdagen vanaf je start in dat leerjaar. Indien het een overstap betreft vanuit het onthaaljaar voor anderstalige nieuwkomers dan moet de toelatingsklassenraad rekening houden met het advies van de klassenraad van dat onthaaljaar; elke beslissing van de toelatingsklassenraad die afwijkt van dat advies moet afdoende worden gemotiveerd. Als je een kunstgerichte opleiding wil starten in een school met enkel kunstsecundaire studierichtingen, dan moet de klassenraad hiervoor toestemming geven. Bijkomende toelatingsvoorwaarden: Je moet beschikken over een OV4-verslag opgesteld door een CLB. Veranderen tijdens schooljaarVeranderen van school mag altijd. Overstappen naar 1B doorheen het schooljaar mag als de toelatingsklassenraad akkoord gaat. Overzitten
De mogelijkheid tot overzitten wordt vastgelegd in de regelgeving (omzendbrief SO 64, 3.13). Het is de bedoeling om overzitten te beperken. Leerlingen die les volgen in een school die gebruik maakt van het systeem van 'uitstel van de delibererende klassenraad tot het einde van de eerste graad', stromen automatisch door naar het 2e leerjaar. AttestenJe behaalt één van de volgende oriëntatieattesten:
Indien een school werkt volgens het systeem van uitstel van de delibererende klassenraad tot het einde van een graad, krijg je een attest van regelmatige lesbijwoning waarmee je wordt toegelaten tot het 2e leerjaar. Wat na deze opleiding?Wat na "1e leerjaar A" ?
Wat je kiest in het 1ste leerjaar kan een aanwijzing zijn voor jouw keuze in het 2de leerjaar. Na 1A kan je in het tweede jaar kiezen voor: • het 2e leerjaar A (2A) of Je moet natuurlijk rekening houden met het attest dat je behaald hebt in 1A. Met een A-attest mag je naar 2A of je kan ook kiezen voor 2B. • Bij het A-attest kan de klassenraad je ook verplichten je bij te werken voor een bepaald vak. In zeer uitzonderlijke gevallen kan je een C-attest krijgen. Dan moet je overzitten of naar 2B gaan. In het 2e leerjaar kies je een basisoptie of een pakket uit het aanbod van de school. Een school kan een basisoptie verdelen in meer specifieke pakketten. Een overzicht van de basisopties en pakketten in 2A vind je hieronder. Je moet wel weten dat je na het 1ste leerjaar opnieuw vrij kunt kiezen tussen de basisopties van het 2e leerjaar A. Weet wel dat, om in het 2e leerjaar A de basisoptie Klassieke talen te kunnen volgen, je best in het 1e leerjaar klassieke talen hebt gevolgd. De basisopties in het 2e leerjaar dienen als kennismaking zodat je kan ontdekken waarvoor je aanleg en belangstelling hebt. Vanuit je ervaringen in dit 2e leerjaar zal je dan in de 2e graad een studierichting kiezen. Je kan ook beslissen om over te schakelen naar een basisoptie van het 2e leerjaar B. |