Opleiding: Toegepaste informatica
Afstudeerrichting: Systemen en netwerkbeheer
Studieniveau: Professionele bachelor - HO
 
Studiegebied: Industriële wetenschappen en Technologie
Belangstellingsdomeinen: Techniek, Wiskunde-cijferwerk,
Schoolvakken SO: Informatica, Multimedia,
 
 
Klemtonen
 

In het eerste jaar van deze opleiding krijg je een stevige en brede basiskennis van diverse IT-onderwerpen. Op je programma staan vakken als  systeemanalyse, fiscale wetgeving, bedrijfseconomie en business modeling. Daarnaast krijg je specifiek beroepsgerichte lessen rond programmeertalen, informatica, programmastructuren, bestandsorganisatie en gegevensbanken. 


Vanaf het tweede opleidingsjaar staan er op je rooster ook vakken als systeemanalyse, datacommunicatie en computernetwerken, beheer en organisatie van computercentra en besturingssystemen. Seminaries en stages vullen de vorming aan.


Na een eerste gemeenschappelijk jaar kies je een specialisatie via een afstudeerrichting. Let op: niet alle hogescholen bieden alle afstudeerrichtingen aan. Ook per campus zijn er soms verschillen. Informeer je daarom zeker bij je hogeschool van keuze.


Kies je voor de afstudeerrichting Systeem- en netwerkbeheer, dan word je opgeleid tot specialist in computer en netwerkarchitectuur. Je leert dan een netwerk ontwerpen en servers implementeren en je verdiept je in configureren, installeren en beheren van Windows- en Linux-clients en servers. Ook virtualisatie, de cloud en security komen aan bod.


Is deze opleiding iets voor jou?


Ben je gepassioneerd door IT en nieuwe technologieën – en dan vooral in netwerken? Dan is deze opleiding een goede keuze. Je werkt graag met computers en je wil IT-verantwoordelijke worden. Verder heb je een leergierige houding en een probleemoplossend denkvermogen. Voorkennis is niet noodzakelijk want de vakken starten volledig vanaf nul.

 
Studiepunten
  180
 
Beroepsbeschrijving- en uitwegen
 

Een analist-programmeur ontwikkelt toepassingen vanaf het ontwerp tot de realisatie en implementatie. Sommige afgestudeerden werken als systeem- en/of netwerkbeheerder.
Anderen werken mee aan websites en e-commercetoepassingen.
Door de snelle evolutie in de informaticawereld worden afgestudeerden ingeschakeld als helpdesk engineer om de eindgebruiker te begeleiden bij vragen over de computerinfrastructuur, de werking van de programma's. Afgestudeerden kunnen ook werken als trainingsverantwoordelijke of als projectleider.
Bachelors in de Toegepaste informatica werken in softwarehuizen en overal waar de behoefte bestaat aan het maken van eigen computertoepassingen zoals industriële ondernemingen, financiële instellingen, handelsondernemingen, verzekeringsmaatschappijen, organisaties, openbare besturen, KMO's en allerhande kantoren.


Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer. 
Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn. 
Klik op een beroep voor meer informatie.

 
Afstudeerrichtingen
 

De andere afstudeerrichtingen binnen Toegepaste informatica zijn:

    Toegepaste informatica : Applicatie-ontwikkeling (Professionele bachelor - HO)
    Toegepaste informatica : Artificiële intelligentie (Professionele bachelor - HO)
    Toegepaste informatica : Softwaremanagement (Professionele bachelor - HO)
    Toegepaste informatica : zonder specifieke afstudeerrichtingen (Professionele bachelor - HO)
 
Vervolgopleidingen
 
Na een professioneel gerichte bacheloropleiding kan je binnen het hoger onderwijs verder studeren in:
een bachelor-na-bacheloropleiding(Ba-na-Ba)
 

Een Ba-na-ba is een opleiding van 60 studiepunten. Het is in feite een voortgezette, gespecialiseerde (verbredend of verdiepend) opleiding. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten. De opleiding leidt tot een diploma. Een Ba-na-ba kan je niet volgen als basisdiploma. Je kan een Ba-na-ba starten als je een bachelor of masterdiploma hebt behaald. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per Ba-na-Ba

 
een postgraduaat
  De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.
een schakelprogramma
  Via een schakelprogramma  kan je eventueel doorstromen naar een masteropleiding. De mogelijkheden hangen af van je vooropleiding,  EVC’s, EVK’s ... Contacteer de instellingen voor hoger onderwijs voor concrete informatie.
een specifieke lerarenopleiding
  Als je leraar wilt worden kan je een specifieke lerarenopleiding volgen.
Er zijn ook nog na- of bijscholingen
 
 
Instellingen
Karel de Grote Hogeschool, Campus Groenplaats ()
    Nationalestraat 5
2000 Antwerpen
Hogeschool PXL, Campus Elfde Linie (21B)
    Elfde Liniestraat 23-26
3500 Hasselt
 
Gegevens bijgewerkt tot 15-09-2023

 

Deze informatie komt van de website www.onderwijskiezer.be.
Heb je nog vragen, maak dan gebruik van het vragenformulier op de website.