Opleiding: Logies-, restaurant- & cateringmanagement
Afstudeerrichting: Restaurantmanagement
Studieniveau: Graduaatsopleiding - HO
 
Studiegebied: Handelswetenschappen en Bedrijfskunde
Belangstellingsdomeinen: Handel-zaken,
Schoolvakken SO: Communicatieve vaardigheden, Hotel, Onthaal- en PR-techn., Voeding,
 
 
Klemtonen
 

Je bent commercieel, vindt gastvrijheid belangrijk, bent communicatief en spreekt een aardig mondje Engels of Frans naast het Nederlands.
De opleiding leidt mensen op om een operationele (management)functie in de horeca uit te oefenen. Al doende word je expert in het plannen en organiseren van het dagelijks onthaal, de service en eetgelegenheden. Centraal staan thema's zoals productie en dienstverlening, communicatie, organisatie en commerciële vaardigheden. De opleiding die je krijgt spitst zich toe op:



  • Operationele vaardigheden:
    je krijgt een overzicht van de horecasector, een inzicht in de manier waarop hotels, restaurants en cateringbedrijven dagelijks functioneren en je leert per afstudeerrichting de specifieke vaardigheden die noodzakelijk zijn om een functie uit te voeren in de logies-, restaurant- of cateringindustrie.

  • Managementvaardigheden:
    vakken rond de manier waarop horecabedrijven of -afdelingen in de verschillende dienstverlenende sectoren beheerd worden.

  • ICT, administratie en bedrijfsmanagement

  • Communicatie:
    algemene vaardigheden zoals vergadertechnieken, inzicht in marketingprincipes, zakelijk e-mailen, presentaties geven, …


In de afstudeerrichting Restaurant ligt de nadruk op het degusteren en analyseren, evalueren van wijnen, dranken en gerechten en op het zoeken van de ideale combinatie dranken & gerechten.


De praktijk wordt voorzien via praktijkprojecten en vooral door werkplekleren. Dit werkplekleren gebeurt o.a. in hotels, vakantieparken, restaurant(ketens),... Reken in het totaal van de opleiding ongeveer op 30% (of meer) leren in de praktijk.


De organisatie van de opleiding verschilt van hogeschool tot hogeschool (vb. werken met semesterssyteem, theorie en werkplekleren al dan niet laten afwisselen, de graduaatsopleiding kan afgesloten worden met een graduaatsproef....). Informeer je daarover bij de instellingen.


Afhankelijk van je situatie kan je een flexibel traject (vb. avondonderwijs, deeltijds onderwijs, ...) of vrijstellingen voor bepaalde vakken aanvragen.


Afgestudeerden kunnen terecht in hotels, restaurants- en cateringbedrijven, evenementenhallen, recreatieparken, sportcentra.

 
Studiepunten
  120
 
Instellingen
Erasmushogeschool Brussel, Campus Bloemenhof (15A)
    Zespenningenstraat 70
1000 Brussel
Erasmushogeschool Brussel, Campus Kanal ()
    Slotstraat 28
1000 Brussel
AP Hogeschool Antwerpen, Campus Meistraat (11B)
    Meistraat 5
2000 Antwerpen
Hogeschool VIVES, Campus Brugge Xaverianenstraat (26A)
    Xaverianenstraat 10
8200 Sint-Michiels
 
Gegevens bijgewerkt tot 14-10-2024

 

Deze informatie komt van de website www.onderwijskiezer.be.
Heb je nog vragen, maak dan gebruik van het vragenformulier op de website.