Opleiding: Toegepaste psychologie
Afstudeerrichting: Klinische psychologie
Studieniveau: Professionele bachelor - HO
 
Studiegebied: Sociaal-agogisch werk
Belangstellingsdomeinen: Overtuigen-besturen, Sociaal dienstbetoon, Sociale wetenschappen,
Schoolvakken SO: Communicatieve vaardigheden, Gedragswetenschappen, Opvoedkunde, Psychologie, Sociale wetenschappen,
 
 
Klemtonen
 

Specialiseer je in psychologische hulp aan mensen met psychosociale problemen.


De opleiding biedt je een stevige theoretische basis met vakken als algemene psychologie, ontwikkelingspsychologie, persoonlijkheidspsychologie, sociale psychologie, pedagogie, orthopedagogie en gedragsneurowetenschappen en statistiek. Ook het praktijkluik is uitgebreid. Zo leer je onder andere diagnostische vaardigheden, observatietechnieken, gesprekstechnieken, counseling maar ook sociale vaardigheden en rapporteren. En ook aanverwante disciplines als sociologie, cross-culturele psychologie, filosofie en recht komen aan bod.


Bachelors in de toegepaste psychologie kunnen aan de slag in het bedrijfsleven, in een pedagogische setting of in een klinische behandelingsomgeving.  Doorheen de opleiding vormen projectwerk, stages, seminaries en een aan de praktijk gelinkt eindwerk een belangrijk deel van het programma. En wil je naar het buitenland? Dan is er een groot aanbod aan internationale stageplekken.


Afhankelijk van de hogeschool waar je deze opleiding volgt kies je al bij de start of pas na een gemeenschappelijk eerste jaar voor een afstudeerrichting. Hogescholen kunnen ook keuzetrajecten organiseren.


Kies je voor de afstudeerrichting Klinische psychologie, dan verdiep je je in het verlenen van professionele hulp aan mensen met psychosociale problemen, in de sector van de geestelijke gezondheidszorg. We maken je vaardig in de diagnostische screenings en begeleiding van kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen die psychische zorg nodig hebben. Op je programma staan daarom vakken als ontwikkelingspsychologie, klinische psychologie schoolpsychologie en pedagogische psychologie.


Multidisciplinair samenwerken is een must, je overlegt met artsen, psychologen, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers waardoor je verder kijkt dan je eigen vakgebied.


Is deze opleiding iets voor jou?


Je hebt een groot inlevingsvermogen en bent tactvol. Je gaat vlot met mensen om en staat stevig in je schoenen. Verantwoordelijkheid schrikt je niet af. En als je werkt, doe je dat op een kritische manier, met oog voor detail. Samenwerken met een team vind je geweldig. Je hebt een uitgesproken interesse in de werkomgeving en hoe je daarin mensen kan coachen.


Specifieke voorkennis uit het secundair onderwijs is niet vereist. Je bent geboeid door het menselijk gedrag en je wil ontdekken hoe gedrag en attitudes op een deskundige manier onderzocht en bijgestuurd kunnen worden. Je hebt interesse om mensen en groepen op een professionele manier te begeleiden, te adviseren en te trainen.

 
Studiepunten
  180
 
Beroepsbeschrijving- en uitwegen
 

In de klinische sector verricht de bachelor in de Toegepaste psychologie onderzoek en helpt bij de behandeling van psychische problemen. Dit gebeurt o.a. in activiteiten zoals individuele counseling, groepssessies over assertiviteit of andere sociale en communicatieve vaardigheden, functietraining, psycho-educatie, speltherapie.
Andere werkterreinen van de bachelor in de Toegepaste psychologie: De gezondheidspsychologie richt zich op het voorkomen, de genezing of terminale evolutie van ziekten of aandoeningen. De psychologische begeleiding probeert bij te dragen tot het sociaal, psychologisch en lichamelijk evenwicht van de mens. Curatieve activiteiten richten zich naar de psychosociale gevolgen van ziekte of trauma, medische behandeling en opname in een ziekenhuis, om deze gevolgen zoveel mogelijk te beperken, leefbaar en hanteerbaar te maken. De sportpsycholoog begeleidt topsporters, sporters in opleiding en recreatiesporters. Ook de begeleiding bij blessures en revalidatieproces staat centraal. De sportpsycholoog besteedt aandacht aan conflicthantering, de harmonie tussen de topsport en het familiaal leven, mogelijke eetstoornissen en faalangst. De forensische psychologie is nauw verbonden met de justitie. Cliënten voor forensisch psychologische tussenkomsten zijn daders of slachtoffers van een misdrijf. 
Mogelijkheden zijn: Centra voor geestelijke gezondheidszorg, psychiatrische diensten, psychogeriatrische settings, diensten voor slachtofferhulp/daderhulp, revalidatiecentra, centra voor algemeen welzijnswerk enz.


Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer. Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn. Klik op een beroep voor meer informatie.

 
Afstudeerrichtingen
 

De andere afstudeerrichtingen binnen Toegepaste psychologie zijn:

    Toegepaste psychologie : Arbeids- en organisatiepsychologie (Professionele bachelor - HO)
    Toegepaste psychologie : Schoolpsychologie en pedagogische psychologie (Professionele bachelor - HO)
    Toegepaste psychologie : zonder specifieke afstudeerrichtingen (Professionele bachelor - HO)
 
Vervolgopleidingen
 
Na een professioneel gerichte bacheloropleiding kan je binnen het hoger onderwijs verder studeren in:
een bachelor-na-bacheloropleiding(Ba-na-Ba)
 

Een Ba-na-ba is een opleiding van 60 studiepunten. Het is in feite een voortgezette, gespecialiseerde (verbredend of verdiepend) opleiding. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten. De opleiding leidt tot een diploma. Een Ba-na-ba kan je niet volgen als basisdiploma. Je kan een Ba-na-ba starten als je een bachelor of masterdiploma hebt behaald. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per Ba-na-Ba

 
een postgraduaat
  De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.
een schakelprogramma
  Via een schakelprogramma  kan je eventueel doorstromen naar een masteropleiding. De mogelijkheden hangen af van je vooropleiding,  EVC’s, EVK’s ... Contacteer de instellingen voor hoger onderwijs voor concrete informatie.
een specifieke lerarenopleiding
  Als je leraar wilt worden kan je een specifieke lerarenopleiding volgen.
Er zijn ook nog na- of bijscholingen
 
 
Instellingen
Thomas More, Campus Sanderus (10B)
    Molenstraat 8
2018 Antwerpen
Hogeschool PXL, Campus Vildersstraat (19A)
    Vildersstraat 5
3500 Hasselt
Hogeschool VIVES, Campus Kortrijk (27A)
    Doorniksesteenweg 145
8500 Kortrijk
 
Gegevens bijgewerkt tot 23-11-2022

 

Deze informatie komt van de website www.onderwijskiezer.be.
Heb je nog vragen, maak dan gebruik van het vragenformulier op de website.