Wat?
Je 'moet' geen voltijds dagonderwijs volgen om een diploma hoger onderwijs te behalen. Je 'moet' ook geen aangeboden modeltraject volgen. Heel wat opleidingen kan je volgen in een flexibel systeem dat beter bij je situatie past. Dit gebeurt altijd na overleg met de hogeschool of universiteit.
Individueel studieprogramma
Je kan, in samenspraak met je instelling, een individueel studieprogramma samenstellen. In overleg kan je bepalen hoeveel studiepunten je opneemt. Weet wel dat 27 studiepunten een minimum is om als student erkend te worden en in aanmerking te komen voor het groeipakket en studietoelage.
Werkstudenttraject
De studietrajecten zijn zo opgebouwd dat je werken en studeren gemakkelijker kan combineren.
Wettelijk ben je werkstudent, als je beantwoordt aan deze criteria:
- je werkt minstens 80 u per maand in dienstverband of je bent uitkeringsgerechtigd werkzoekende en de opleiding kadert binnen een traject naar werk;
- je hebt nog geen masterdiploma;
- je volgt een studietraject met specifieke onderwijs- en leervormen en met specifieke modaliteiten van begeleiding en aanbod, dat als zodanig geregistreerd is in het Hogeronderwijsregister.
Flexibele trajecten
De hogescholen en universiteiten bieden flexibele trajecten aan voor studenten die geen voltijds dagonderwijs kunnen of willen volgen. Zo is er bijvoorbeeld afstandsonderwijs, e-learning, begeleide zelfstudie, avond- en/of weekendonderwijs, gegroepeerde lessen op 1 dag in de week, werkplekleren, starten in februari … Niet alle instellingen bieden al deze mogelijkheden aan, je neemt best contact met hen op voor meer info. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om een examencontract af te sluiten, waarbij je enkel examens aflegt, maar geen lessen volgt.
Open universiteit
Aan de Open Universiteit kan je via zelfstudie een universitair bachelor- of masterdiploma behalen.
In online afstandsonderwijs bepaal je zelf je eigen studietempo.
De opleidingen zijn modulair opgebouwd en het examensysteem is flexibel.
Je leert zelfstandig, via zelfstudie, maar je kan ook een beroep doen op een studieadviseur of mentor.
De cursussen worden aangeboden op een vast of een variabel startmoment.
Je krijgt toegang tot het online leerplatform en bij een aantal cursussen kan je online of in de studiecentra bijeenkomsten bijwonen.
Let wel op: de Open Universiteit is een Nederlandse universiteit, die ook aan elke Vlaamse universiteit een studiecentrum heeft.
Binnen de Europese bachelor-masterstructuur kan je het diploma van de Open Universiteit gelijkwaardig laten verklaren met een Vlaams bachelor- of masterdiploma.
Voor meer informatie kan je terecht bij de Vlaamse studiecentra
of NARIC-Vlaanderen.
Bijzondere statuten
Naast de georganiseerde flexibele systemen bestaat er ook een veelheid aan bijzondere statuten :
- studenten met een functiebeperking;
- studenten met uitzonderlijke individuele of sociale omstandigheden (vb. gezondheidsproblemen, zelfstandige studenten …);
- student-ondernemer;
- erkende topsporters;
- professionele kunstbeoefenaars;
- studenten met een mandaat in een centraal advies- of bestuursorgaan;
- …
Een bijzonder statuut moet goedgekeurd worden door de betrokken onderwijsinstelling.
VDAB-traject
Als je ingeschreven bent als werkzoekende en al minstens twee jaar de schoolbanken hebt verlaten, kan je via de VDAB gratis een opleiding in het hoger onderwijs volgen.
Je moet voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Volgende opleidingen komen in aanmerking voor een VDAB-traject: