Kan ik met een buitenlands diploma studeren/werken in de zorg?
- Heb je een buitenlands diploma en wil je instromen in de bacheloropleiding verpleegkunde? Dan kan je een EVC- en/of EVK-procedure aanvragen. Bespreek dit steeds met de hogeschool waar jij je opleiding wenst te volgen.
- Eerst vraag je gelijkwaardigheid aan voor je basisdiploma (= erkenning aanvragen bij de Vlaamse, Franstalige of Duitstalige Gemeenschap). Pas als je de vorige erkenning hebt verkregen, kan je een erkenning aanvragen voor een eventuele specialisatie. Dit kan je maar aanvragen bij 1 gemeenschap. Gelijkwaardigheid afgeleverd door 1 gemeenschap, geldt in heel België.
- IntegraZorg biedt aan geïnteresseerde en gemotiveerde erkende vluchtelingen (met een achtergrond in de zorg) de kans een tweede carrière in de zorg te starten. Na het succesvol doorlopen van een selectieprocedure kan je als geselecteerde kandidaat een arbeidsovereenkomst aangaan met een werkgever in de zorgsector. Je start jouw tweede carrière op de schoolbank waar je een opleiding tot zorgkundige of verpleegkundige volgt. Tijdens de hele opleidingsduur ben je met een arbeidsovereenkomst verbonden aan een werkgever en word je betaald conform de loon-en arbeidsvoorwaarden van toepassing in de sector waar je wordt tewerkgesteld. Tijdens het schooljaar word je vrijgesteld van prestaties zodat je je ten volle kan concentreren op je studies. Tijdens de schoolvakanties in de zomermaanden word je gedurende enkele weken tewerkgesteld bij de werkgever en neem je je jaarlijks verlof op. Na de opleiding kan je meteen aan de slag als zorgkundige of verpleegkundige. Je arbeidsovereenkomst loopt verder na de opleiding. De opleiding tot zorgkundige duurt 1,5 jaar, de graduaatsopleiding basisverpleegkunde duurt 3 jaar en de bacheloropleiding verpleegkunde duurt 4 jaar.