Hoe kan ik doorgroeien in de zorg?
- Heel wat opleidingen liggen in mekaars verlengde. Zo kan je na de opleiding tot verzorgende de opleiding tot zorgkundige volgen, daarna basisverpleegkunde enzovoort. Door vervolgmodules te studeren groeien je competenties, kennis en ervaring en kom je in aanmerking voor andere jobs.
Logistiek assistent → Verzorgende → Zorgkundige → Gegradueerde Basisverpleegkunde → Professionele Bachelor Verpleegkunde
- Na het behalen van de bachelor verpleegkunde zijn er nog vele specialisaties, verdieping of verbreding mogelijk via een postgraduaat of Bachelor na bachelor.
Professionele Bachelor Verpleegkunde → Postgraduaten (specialisaties) of Bachelor-na-bacheloropleiding (Ba-na-Ba).
- Met een bachelordiploma verpleegkunde of vroedkunde kan je ook de masteropleiding in de verpleegkunde en vroedkunde aanvangen. Interessant als je een leidinggevende functie in de gezondheidszorg, een functie als wetenschappelijk onderzoeker of een functie binnen het onderwijs wenst.
- Afhankelijk van je vooropleiding in de zorg en je werkervaring kunnen instellingen/opleidingsverstrekkers een verkort traject aanbieden om zorgkundige, basisverpleegkundige of bachelor in de verpleegkunde te worden. Neem hiervoor steeds contact met de instelling om de mogelijkheden te bespreken.
Je bij- of omscholen naar zorgkundige?
- ‘Op stap naar zorgkundige’: Wanneer je de opleiding tot zorgkundige wil aanvatten of verderzetten kan je wel wat extra ondersteuning gebruiken. FeBi biedt je daarom wat extra aan onder de vorm van het project 'Op stap naar zorgkundige'. Voor werknemers die aan de toelatingsvoorwaarden voldoen, bieden de Sociale Fondsen de terugbetaling van de inschrijvingskosten (max €770/jaar) en het bijkomend vormingsverlof (bovenop het Betaald Educatief Verlof). Meer info.
- Via Structureel instroomkanaal (IKA): kan je aan de slag bij een werkgever, met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur. Tijdens je tewerkstelling volg je een opleiding tot zorgkundige. Iedereen komt in aanmerking (aan het werk in de zorg of niet, deeltijds of voltijds aan de slag, werkzoekend, niet beroepsactief). Je stelt je kandidaat voor een vacature in het kader van het structureel instroomkanaal. Deze vacatures kan je terugvinden via VDAB.be. Je kan deze vacatures herkennen aan IKA in de titel gevolgd met de functie.
Je bij- of omscholen naar verpleegkundige?
‘Op stap naar verpleegkundige’: Wanneer je de opleiding tot verpleegkundige wil aanvatten of verderzetten kan je wel wat extra ondersteuning gebruiken. FeBi biedt je daarom wat extra aan onder de vorm van het project 'Opstap naar verpleegkunde'. Voor werknemers die aan de toelatingsvoorwaarden voldoen, bieden de Sociale Fondsen bijkomend vormingsverlof bovenop het Betaald Educatief Verlof of Vlaams Opleidingsverlof aan, alsook de terugbetaling van het inschrijvingsgeld (max. €1000). Meer info.