Welke studiemogelijkheden zijn er in het hoger onderwijs?
Graduaat basisverpleegkunde:
- Als student in het hoger onderwijs
- Als ingeschreven werkzoekende:
- Via een gratis opleiding erkend door de VDAB in een school voor secundair onderwijs. De opleiding duurt 3 jaar en bestaat uit 5 modules. Je kan starten in september of februari.
- Naast het voltijds dagonderwijs is er in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Turnhout, Duffel en Limburg nog een aangepast traject voor deeltijds werkenden met contactmomenten tijdens 2 avonden en 1 volle dag. Informeer je bij je contactpersoon in welke school het doorgaat.
- Vraag zeker tijdig je opleiding aan. Na je opleidingsaanvraag doorloop je eerst een inschattingsprocedure bij VDAB. Dit kan een aantal weken duren.
- Als werknemer uit de sector:
- ‘Vorming hogerop’ is een gratis opleiding tot basisverpleegkundige voor wie in de sociale sector werkt en als hoogste diploma secundair onderwijs heeft. Je volgt een opleiding tijdens de werkuren, met behoud van loon.
- ‘Vorming 600’ biedt werknemers uit de openbare zorgsector de kans om een opleiding te volgen tot gegradueerde verpleegkundige met behoud van loon. Je opleiding mag maximaal 3 jaar duren. Elk jaar wordt bepaald of het project wordt verlengd en hoeveel werknemers kunnen instappen.
- ‘Project 360’ of ‘Op stap naar verpleegkunde’ voor werknemers uit de sectoren ziekenhuizen en ouderenzorg. Werken en studeren worden gecombineerd met een bijkomend vormingsverlof en terugbetaling van inschrijvingskosten (max. €1000 per schooljaar).
- Als werknemer uit een andere sector:
- ‘Instroom A’ biedt werknemers uit de lokale openbare sector die niet tewerkgesteld zijn in de zorgsector de kans om een opleiding te volgen tot gegradueerde verpleegkundige met behoud van loon. Je opleiding duurt maximaal 3 jaar. Elk jaar wordt bepaald of het project wordt verlengd en hoeveel werknemers kunnen instappen.
Professionele bachelor (PBA) verpleegkunde
- Als student hoger onderwijs
- Als werkzoekende:
- Via VDAB als je voldoet aan de voorwaarden én slaagt voor de screening van VDAB. De opleiding (PBA verpleegkunde 1ste jaar) duurt 4 jaar en telt 240 studiepunten. In het 4de jaar ga je al deeltijds aan het werk onder de vorm van een contractstage.
- Als werknemer uit de sector:
- ‘Project 360’ of ‘Op stap naar verpleegkunde’ voor werknemers uit de sectoren ziekenhuizen en ouderenzorg. Werken en studeren worden gecombineerd met een bijkomend vormingsverlof en terugbetaling inschrijvingskosten (max. €1000 per schooljaar).
- ‘Vorming 600’ biedt werknemers uit de openbare zorgsector de kans om een opleiding te volgen tot bachelor in de verpleegkunde met behoud van loon. Je opleiding mag maximaal 4 jaar duren. Elk jaar wordt bepaald of het project wordt verlengd en hoeveel werknemers kunnen instappen.
- Als werknemer uit een andere sector:
- ‘Instroom A’ biedt werknemers uit de lokale openbare sector die niet tewerkgesteld zijn in de zorgsector de kans om een opleiding te volgen tot verpleegkundige met behoud van loon. Je voltijdse opleiding duurt maximaal 4 jaar. Elk jaar wordt bepaald of het project wordt verlengd en hoeveel werknemers kunnen instappen.
Master in de verpleegkunde en vroedkunde:
- Masterjaar aan de universiteit (60 studiepunten = 1 jaar) nadat je een schakelprogramma volgde. Vereiste vooropleiding PBA Verpleegkunde.
- Keuze uit volgende afstudeerrichtingen:
- Verpleegkunde en vroedkunde: Implementatiedeskundige in de zorg
- Verpleegkunde en vroedkunde: Leiderschap in gezondheid en zorg
- Verpleegkunde en vroedkunde: Management in de verpleeg- en vroedkunde
- Verpleegkunde en vroedkunde: Onderzoeker in zorg en gezondheid
- Verpleegkunde en vroedkunde: Verpleegkundig specialist
- Verpleegkunde en vroedkunde: Vroedvrouw specialist
- Verpleegkunde en vroedkunde: Zorginnovatie
Bachelor na bachelor (Ba-na-ba):
Een Bachelor na bachelor(Ba-na-Ba) is een opleiding van 60 studiepunten. Het is een voortgezette, gespecialiseerde (verbredend of verdiepend) opleiding. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten. De opleiding leidt tot een diploma. Je kan uitsluitende een Ba-na-ba starten als je een bachelor of masterdiploma hebt behaald.
Postgraduaat:
Een postgraduaat is een opleiding ingericht door hogescholen en universiteiten van minstens 20 studiepunten. Deze opleiding volgt op een bachelor- of masteropleiding en geeft recht op een postgraduaatsgetuigschrift. Bedoeling is: verdere professionele vorming, verbreding of verdieping van de reeds verworven competenties. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten.
Er zijn 23 postgraduaten verpleegkunde en 1 postgraduaat vroedkunde bij ons bekend.