Hoe word ik zorgkundige?
Als leerling in het secundair onderwijs:
Als student in het hoger onderwijs:
- Als je al gestart was in hoger onderwijs maar de opleiding (nog) niet afmaakte, kan je na het eerste jaar basisverpleegkunde of de professionele bachelor verpleegkunde een attest bekomen van de onderwijsinstelling waarmee je een registratie en visum kan aanvragen.
- Er wordt dus geen studiebewijs uitgereikt, de onderwijsinstelling bevestigt enkel dat de student geslaagd is voor de 2 eerste modules of de eerste 60 studiepunten.
Als cursist in een centrum voor volwassenonderwijs (CVO):
- De opleiding tot zorgkundige wordt modulair of duaal aangeboden. De organisatie van de opleiding verschilt van CVO tot CVO.
- De duur van je opleiding en het traject dat je volgt, is afhankelijk van je basisdiploma en je werkervaring.
- Extra: wanneer je dit certificaat combineert met het certificaat ‘aanvullende algemene vorming’ kan je het diploma secundair onderwijs behalen.
Als ingeschreven werkzoekende:
- Via een gratis opleiding erkend door de VDAB in een CVO. Als ingeschreven werkzoekende kan je in aanmerking komen voor een opleiding tot zorgkundige.
- Je studeert met een VDAB-contract aan een CVO waarmee de VDAB een samenwerkingsovereenkomst heeft.
- Via een gratis opleiding met VDAB-contract in een opleidingscentrum van Diensten Gezinszorg of in een CVO.
- Op de pagina werken in de zorg vind je informatie, data en locaties van de VDAB-opleidingen voor werkzoekenden.
- Via Structureel instroomkanaal (IKA): kan je aan de slag bij een werkgever, met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur. Tijdens je tewerkstelling volg je een opleiding tot zorgkundige.
Als werknemer in de sector:
- Voor ‘Project 3030’ worden elk jaar kandidaten gekozen die als niet-verzorgend personeel werken in de private sector van de gezinszorg. Het gaat om een erkende opleiding door VDAB aan een CVO. Je behoud je loon- en arbeidsvoorwaarden tijdens de opleiding. Tijdens je dagopleiding (ongeveer 1 jaar) krijg je de helft theorie en de helft praktijk. Slaag je voor de opleiding dan krijg je een gecombineerd attest van 'verzorgende-zorgkundige'.
- Het ‘Opleidingsproject zorgkundige’ start 1 keer per jaar in september. Je volgt ofwel een deeltijds (= combinatie werk en studeren) of voltijdse opleiding met behoud van je basisloon. Informatie over inschrijven, procedure en documenten vind je via de link.
- Vanaf 2023 kan je via ‘Vorming 600’ een opleiding tot zorgkundige volgen als je voldoet aan de voorwaarden. Je volgt een deeltijdse opleidingen gecombineerd met werken. Je opleiding mag maximaal 2,5 jaar duren.
- Kom je niet in aanmerking voor deze projecten? Neem een kijkje bij de andere mogelijkheden in het overzicht.
Als werknemer uit een andere sector:
- Kiesvoordezorg: Dankzij het project #kiesvoordezorg van FeBi kan je je omscholen tot gekwalificeerd verpleegkundige of zorgkundige. Je krijgt een betaald opleidingstraject, terwijl je in dienst bent bij een werkgever uit de zorgsector. Alle informatie voor kandidaten op een rijtje (inschrijven, selectie, kosten, …).
- ‘Instroom A’ biedt werknemers uit de lokale openbare sector die niet tewerkgesteld zijn in de zorgsector de kans om een opleiding te volgen tot zorgkundige met behoud van loon. Je opleiding is een deeltijds traject dat je combineert met werk. Het mag maximaal 2,5 jaar duren.
- Zie ook informatie bij ‘cursist in een CVO’.