Leraar worden
Wat is nieuw?
- De term Educatieve opleiding.
- Het is niet meer mogelijk leerkracht te worden via het Volwassenenonderwijs (CVO). Lerarenopleidingen worden enkel georganiseerd aan een hogeschool of universiteit.
- 18-jarigen/ studenten die net hun diploma SO behaald hebben en leraar secundair onderwijs willen worden, kunnen vanaf het 1e jaar aan de universiteit kiezen om leraar te worden.
Je start direct in de academische bachelor (al dan niet met het keuzetraject leraarschap) en aansluitend kies voor de educatieve master.
Je kan dus sneller voor de klas staan. Vroeger moest je na je master, nog een extra lerarenopleiding volgen als je wou lesgeven.
Bvb. Iemand die de educatieve master wiskunde volgt, kan gedurende de eerste 3 academische bachelorjaren al kiezen voor pedagogische en didactische keuzevakken (15 studiepunten).
- Je bachelor bepaalt in welke educatieve master je kan instromen en welke vakdidactieken je kan kiezen.
In de educatieve master volg je 2 of 3 vakdidactieken. Hierdoor mag je later lesgeven in verschillende vakken.
- Er is een nieuw onderwijsvak waarvoor je kan kiezen: ‘Nederlands als niet-thuistaal’. Deze optie wordt zowel georganiseerd binnen de educatieve bachelor secundair onderwijs (hogeschool) als binnen de educatieve masters. Als je dit kiest, kan je leerkracht Nederlands voor anderstaligen worden. De onderwijsinstellingen kiezen zelf of en hoe ze dit in hun aanbod opnemen.
- In alle educatieve opleidingen zal je beter leren omgaan met meertaligheid, grootstedelijkheid en diversiteit in de klas. Ook als je niet kiest voor het hierboven vermelde nieuwe vak.
Uiteraard krijg je nog les over hoe je je leerstof moet overbrengen (vakdidactiek) en hoe je een klas moet managen.