Patissier chocoladewerker ijsbereider (M/V/X)
Knelpuntberoep Vlaanderen

 

Wat is, wat doet een Patissier chocoladewerker ijsbereider?

Je bereidt (of helpt bij de bereiding van) een gevarieerd gamma van producten zoals banket, chocolade en consumptie-ijs.
Je verwerkt basisproducten of halfbereide producten.
Je gebruikt vaak mechanische hulpmiddelen :
- een turbineermachine voor consumptie-ijs,
- een wielmachine en een tempereermachine voor chocoladeproducten,
- een deegmachine voor brood- en banketproducten.
Je bent soms gespecialiseerd in de bereiding van één van deze producten of van een lokale specialiteit.
Je werkt soms nieuwe recepten uit.
Je plant en bereidt het werk voor.
Je verzamelt materiaal en materieel, je treft hygiënische voorzorgsmaatregelen.

Als banketbakker bereid je allerlei soorten deeg, beslag en suikerwerk.
Als chocoladebewerker verwerk je getempereerde chocolade tot pralines.
Als ijsbereider verwerk je grondstoffen, zoals suiker, melk, enz. via een warme bereiding tot consumptie-ijs. Je bewaart de afgewerkte producten en grondstoffen.


Welke beroepen zijn aan deze beroepsfiche gekoppeld?

chocolatier - ijsbereider


Zie onder het tabje 'Links' voor meer info over het beroepsprofiel.

OPLEIDINGEN SO 3e graad


OPLEIDINGEN SO - 3e graad - 7e jaar


OPLEIDINGEN 3e graad DUAAL - lesplaats SO


OPLEIDINGEN 3e graad DUAAL - 7ejaar lesplaats SO


OPLEIDINGEN 3e graad DUAAL - lesplaats CDO


OPLEIDINGEN 3e graad DUAAL 7e jaar - lesplaats CDO


OPLEIDINGEN Leertijd


OPLEIDINGEN 3e graad DUAAL - lesplaats SYNTRA


OPLEIDINGEN 3e graad DUAAL 7e jaar - lesplaats SYNTRA


OPLEIDINGEN BUSO - OV4 - 3e graad


OPLEIDINGEN BUSO - OV4 - 3e graad - 7e jaren


OPLEIDINGEN BUSO - OV4 - 3e graad - DUAAL


OPLEIDINGEN BUSO - OV4 - 3e graad 7e jaar - DUAAL


OPLEIDINGEN BUSO - OV3 - Kwalificatie- en Integratiefase


OPLEIDINGEN BUSO - OV3 - Duaal


OPLEIDINGEN SEC VOLW O


           

Beroepssector

Wil je meer weten?



Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Suiker- en marsepeinbewerker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chocoladebewerker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Ijsbereider

VKS - Beroepskwalificatie niveau 2: Medewerker brood- en banketbakkerij


Interessante links

VDAB - Beroepenfilm: Bakker