Onderofficier bij defensie (M/V/X)

 

Wat is, wat doet een Onderofficier bij defensie?

Algemene info

Defensie in België bestaat uit vijf componenten: de land, de lucht, marine, medisch en cyber command. Defensie is verantwoordelijk voor de bescherming van de strategische belangen van het land en voert zowel nationale als internationale operaties uit. Dit omvat vredeshandhaving, humanitaire hulp en militaire diplomatie. Het Belgische leger werkt nauw samen met andere landen en organisaties zoals de NAVO, en is betrokken bij missies wereldwijd. Naast militairen omvat Defensie ook burgers die bijdragen aan de verschillende taken en operaties.

Wat doet een onderofficier?

Een onderofficier bij de Belgische defensie is een belangrijke schakel tussen officieren en soldaten. Je geeft leiding aan een groep van 5 tot 10 mensen en zorgt ervoor dat opdrachten duidelijk worden uitgevoerd. Je begeleidt je team, brieft hen, en steekt zelf ook de handen uit de mouwen wanneer nodig. Onderofficieren kunnen werken in verschillende domeinen zoals luchtverkeersleiding, technische ondersteuning en logistiek. Je hebt de mogelijkheid om door te groeien en je verder te specialiseren door middel van opleidingen en verschillende posten binnen Defensie.

Je kiest om:

  • onmiddellijk aan de slag te gaan als teamleader of technicus 
  • of als werknemer van defensie aan een hogeschool te studeren (= combineren van pBa en militaire opleiding). Dit kan alleen voor pBa die gezocht worden door defensie.

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

Basisvoorwaarden:

  • Belg zijn of de nationaliteit hebben van een EU-lidstaat,
  • een bewijs van goed gedrag (niet ouder dan zes maanden) kunnen voorleggen en
  • een diploma van secundair onderwijs (OK3 of OK4) hebben.
  • Je mag niet ouder zijn dan 34 jaar (voor sommige functies 31 jaar) op 31 december van het jaar waarin je begint.

* Je moet minstens 1,52m groot zijn. Tattoos in de nek en in het gezicht zijn verboden en moeten verwijderd zijn op de dag dat je start bij defensie. Wat drugs betreft, hanteert defensie een nultolerantie.

Selectieprocedure (meestal 2 dagen):

  • Medisch onderzoek
  • Karakteronderzoek in computertest: persoonlijkheid, competenties, professionele waarden en motivatie
  • Basistest: getalvaardigheid, plaatsbepaling, woordgeheugentest, redeneertest en foutherkenningstest. Meer info in het oefenboekje.
  • 2 sportproeven: side bridge en loopproef op loopband. Meer info over voorbereiding en puntentelling in deze tabel.
  • Interview en oriëntatiegesprek.
  • Proeven schoolse kennis (PSK) voor de opleiding tot technicus. Meer info over de inhoud en voorbeeldvragen in dit overzicht. Deze proef wordt op specifieke data georganiseerd op de Campus Saffraanberg te Sint-Truiden.  
  • Voor sommige functies moet je nog extra testen afleggen. Die staan bij elke vacature vermeld.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De basisopleiding volg je in de Koninklijke School voor Onderofficieren te Saffraanberg nabij Sint-Truiden en op de locatie afhankelijk van de gekozen specialiteit. 

Er zijn 3 mogelijkheden:

  1. Je kiest voor een technische vorming (onderofficier-technicus). Je volgt een 3-jarige opleiding op Campus Saffraanberg in Sint-Truiden gevolgd door een stage van 6 maanden en een evaluatie. Tijdens je technische opleiding krijg je vakken die gericht zijn op jouw specialisatie. Je krijgt een aanzienlijke hoeveelheid theoretische leerstof, die vanaf de basis wordt opgebouwd. Gedurende de opleiding schakel je stap per stap meer over op praktijklessen. Naast de technische opleiding krijg je ook de nodige militaire vaardigheden aangeleerd.
  2. Je kiest voor een niet-technische vorming (teamleader). De militaire basisopleiding in de Campus Saffraanberg duurt ongeveer vijf maanden, afhankelijk van je specialisatie. De opbouw van de basiskennis start met een reeks theorielessen. Snel staan er ook praktijklessen op het programma. Deze lessen kunnen doorgaan op de Campus Saffraanberg, maar ook tijdens korte of lange kampperiodes op een van de oefenterreinen (Brustem, Leopoldsburg, Elsenborn, Marche-en-Famenne en Aarlen). Tijdens elke module en bij elke afsluiting staan testen en examens ingepland.
  3. Je wil een bacheloropleiding volgen binnen de noden van defensie. 


Zie onder het tabje 'Links' voor meer info over het beroepsprofiel.

        


Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Beroepskwalificatie niveau 3: Soldaat/Matroos bij defensie


Interessante links




Beroepeninfo: Defensie