Het lager onderwijs volgt op het kleuteronderwijs, bestaat uit 6 aaneensluitende leerjaren en duurt tot de start van het secundair onderwijs. Het is bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Normalerwijze start een kind in het 1e leerjaar op 1 september van het jaar waarin het 6 jaar wordt.
Een leerling die 14 jaar wordt vóór 1 januari van het lopende schooljaar kan nog één jaar lager onderwijs volgen. Dit geldt niet voor leerlingen van 13 jaar die nog een 8e jaar willen volgen.
De ouders kunnen niet verplicht worden hun kind een 8e jaar lager onderwijs te laten volgen, ook al is er een gunstig advies van de klassenraad.
In dit leerjaar wordt verder gewerkt op de verworvenheden van het vorige leerjaar. Scholen in Vlaanderen hebben een zekere autonomie. Zo bepaalt elke school zelf de inhoud van het basisonderwijs. Elke school beslist zelf over haar tijdsbestedingen en is vrij in de keuze van haar eigen onderwijskundige methodes en werkvormen. Zo zijn er scholen die onderwijs organiseren vanuit een typische filosofische achtergrond en/of pedagogische principes (Bv. Dalton, Freinet, Steiner, ...) . Wel moet de school erover waken dat de eindtermen behaald worden.
En wat betreft het talenonderwijs?
Er is sprake over formeel talenonderwijs, taalinitiatie en talensensibilisering. Wat betreft het formeel talenonderwijs:
Frans is verplicht in het vijfde en zesde leerjaar gewoon lager onderwijs en kan in Brussel aangeboden worden vanaf het eerste leerjaar gewoon lager onderwijs. Buiten Brussel kan Frans aangeboden worden vanaf het derde leerjaar, op voorwaarde dat de leerlingen de onderwijstaal (Nederlands) voldoende beheersen.
Engels en/of Duits kan facultatief aangeboden worden vanaf het derde jaar gewoon lager onderwijs, op voorwaarde dat de leerlingen het Nederlands voldoende beheersen. De school maakt zelf de inschatting of leerlingen het Nederlands voldoende beheersen om in aanmerking te komen voor het facultatief aanbod Engels en/of Duits. Voor het facultatief aanbod Engels en/of Duits zijn geen eindtermen vastgelegd. De school kiest zelf de inhoud.
Meer info op https://data-onderwijs.vlaanderen.be/edulex/document.aspx?docid=15073. In de Moeilijke woordenlijst lees je wat onder talensensibilisering en taalinitiatie wordt verstaan.
|