Lager Onderwijs (1ste lj)
- Beschrijving
- Lessen
- Scholenzoeker
- Toelating
- Wat na
- Links
Het lager onderwijs volgt op het kleuteronderwijs, bestaat uit 6 aaneensluitende leerjaren en duurt tot de start van het secundair onderwijs. In het eerste leerjaar leren de kinderen simpele woorden lezen en schrijven. En wat betreft het talenonderwijs? Engels en/of Duits kan facultatief aangeboden worden vanaf het derde jaar gewoon lager onderwijs, op voorwaarde dat de leerlingen het Nederlands voldoende beheersen. De school maakt zelf de inschatting of leerlingen het Nederlands voldoende beheersen om in aanmerking te komen voor het facultatief aanbod Engels en/of Duits. Voor het facultatief aanbod Engels en/of Duits zijn geen eindtermen vastgelegd. De school kiest zelf de inhoud. Meer info op https://data-onderwijs.vlaanderen.be/edulex/document.aspx?docid=15073. Welke lessen krijg ik?In het gewoon lager onderwijs zijn er 28 lestijden van 50 minuten per week. Voor het basisonderwijs legt de overheid geen lessenroosters vast. Waar kan ik "Lager Onderwijs (1ste lj)" volgen ?Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan. Wie wordt toegelaten tot "Lager Onderwijs (1ste lj)" ?Dit zijn de voorwaarden die gelden voor leerlingen die zes jaar zijn voor 1 januari van het lopende schooljaar. Er kunnen zich 3 mogelijke situaties voordoen: 1) Je 6-jarig kind was voordien ten minste 290 halve dagen aanwezig in een Nederlandstalige kleuterschool:
2) Je 6-jarig kind was voordien geen 290 halve dagen aanwezig in een Nederlandstalige kleuterschool:
Bij een negatief advies van de kleuterschool maar ook bij een negatieve beslissing van de lagere school kan de 6-jarige leerling niet starten in het 1e leerjaar lager onderwijs. 3) Je 6-jarig kind was voordien niet ingeschreven in een Nederlandstalige kleuterschool:
Is de beslissing negatief? Dan motiveert de school in schrijven aan de ouders de redenen van dit deze negatieve beslissing. De ouders kunnen deze negatieve beslissing niet aanvechten. Bij de inschrijving van je kind in het basisonderwijs moet je ook rekening houden met nog bijkomende regels rond het inschrijvingsrecht (voorrang, weigeringen, …). Lees hier meer over in de omzendbrief BaO/2012/01. Regelgeving basisonderwijs omzendbrief BaO/2001/10, 1.1 en 1.2
Veranderen tijdens schooljaarHet gunstig advies of het ontbreken van een advies van de klassenraad kleuteronderwijs om een leerling die minder dan 290 halve dagen kleuteronderwijs gevolgd heeft toe te laten tot het lager onderwijs geldt als toelating tot elke lagere school. Indien een leerling dus van school verandert, kan de school voor lager onderwijs in dit geval niet weigeren op basis van de toelatingsvoorwaarden. Bij negatief advies van de klassenraad kleuteronderwijs, geldt de beslissing van de klassenraad lager onderwijs enkel voor de desbetreffende lagere school en geldt deze beslissing niet voor een andere school. In geval van een schoolverandering moet elke klassenraad van de school voor lager onderwijs dan beslissen over de toelating van een leerling. Bij een schoolverandering is het de verantwoordelijkheid van de nieuwe school om de toelatingsvoorwaarden toe te passen. Verder moet je rekening houden met de regels rond inschrijvingsrecht (cf. weigeringsgronden,…) en het feit dat de school beslist in welke ‘groepen’ of leerjaren ze de leerling indeelt.
Toelatingsvoorwaarden voor kinderen jonger dan 6 jaar(= al wie jonger is dan 6 jaar op 31/12 van het lopende schooljaar)
Er zijn dan 2 mogelijkheden:
Voorwaarden om ingeschreven te worden:
Je kan ook advies vragen aan het CLB. Bij een negatief advies van de kleuterschool en bij een negatieve beslissing van de lagere school kan deze leerling niet starten in het 1e leerjaar lager onderwijs in die school voor het lager onderwijs . 2. Deze leerling jonger dan 6 jaar was vorig schooljaar niet ingeschreven in een Nederlandstalige school Voorwaarden om ingeschreven te worden:
De lagere school beslist ook of er taalintegratietraject moet gevolgd worden of niet. Bij een negatieve beslissing van de lagere school kan deze leerling niet starten in het 1e leerjaar lager onderwijs. De lagere school motiveert in een schrijven aan de ouders de redenen van deze negatieve beslissing. De ouders kunnen deze negatieve beslissing niet aanvechten. Uiteindelijk nemen de ouders dan de beslissing om kind jonger dan 6 jaar al dan niet in te schrijven bij een positieve beslissing van de lagere school.
Belangrijk: Tussen 10 oktober en 30 november neemt de school een verplichte taalscreening af van alle 5-jarigen. Ook van zij die vervroegd in het 1e leerjaar zitten. Als de taalscreening toont dat je kind het Nederlands onvoldoende beheerst, moet hij/zij een taalintegratietraject Nederlands volgen. Bij de inschrijving van je kind in het basisonderwijs moet je ook rekening houden met nog bijkomende regels rond het inschrijvingsrecht (voorrang, weigeringen, …). Lees hier meer over in de omzendbrief BaO/2012/01. Regelgeving basisonderwijs omzendbrief BaO/2001/10, 1.1 en 1.2
Veranderen tijdens schooljaarHet gunstig advies van de klassenraad kleuteronderwijs om een leerling toe te laten tot het lager onderwijs geldt als toelating tot elke lagere school. Indien een leerling dus van school verandert, kan de school voor lager onderwijs in dit geval niet weigeren op basis van de toelatingsvoorwaarden. Bij negatief advies van de klassenraad kleuteronderwijs, geldt de beslissing van de klassenraad lager onderwijs enkel voor de desbetreffende lagere school en geldt deze beslissing niet voor een andere school. In geval van een schoolverandering moet elke klassenraad van de school voor lager onderwijs dan beslissen over de toelating van een leerling. Bij een schoolverandering is het de verantwoordelijkheid van de nieuwe school om de toelatingsvoorwaarden toe te passen. Veranderen van school kan altijd, ook in de loop van het schooljaar. Je moet wel rekening houden met de regels rond inschrijvingsrecht (cf. weigeringsgronden,…) en het feit dat de school beslist in welke ‘groepen’ of leerjaren ze de leerling indeelt.
OverzittenEen school kan beslissen dat een leerling moet overzitten. De school moet daarbij wel enkele regels respecteren:
Wat na "Lager Onderwijs (1ste lj)" ?De meeste leerlingen gaan na het 1e leerjaar naar het 2e leerjaar. Een school kan beslissen dat een leerling moet overzitten. De school moet daarbij wel enkele regels respecteren:
Interessante links
Basisonderwijs: Leerplicht
Basisonderwijs: Eindtermen en ontwikkelingsdoelen
Methodeonderwijs: Federatie Steinerscholen
Onderwijs Vlaanderen: School- en studietoelagen
|