Binnenvaart - Tweede graad
Studierichting "Binnenvaart" |
|
Droom je ervan om matroos binnenscheepvaart te worden en wil je je werkdagen op zee doorbrengen? Dan is deze praktische studierichting, gericht op de arbeidsmarkt, misschien iets voor jou. Onder leiding van de schipper leer je helpen bij het vastmaken van de schepen. Om in geval van nood te kunnen optreden, leer je ook de basis van het besturen van een schip. Veiligheidsregels voor de binnenscheepvaart komen aan bod, het controleren van de veiligheidsuitrusting maar evengoed het houden van de wacht en het klaarmaken van eenvoudige maaltijden. Ook het onderhouden en schoonmaken van het dek en de kabels, windassen, touwen,… staat op het programma. Efficiënt en professioneel communiceren, je uitdrukken in andere talen…. het maakt deel uit van je opleiding. Scheepvaartterminologie wordt niet enkel in het Nederlands aangeleerd maar ook in het Frans en in het Engels. Bovendien leer je al doende in team werken. |
Binnenvaart |
- Beschrijving
- Lessen
- Scholen
- Toelating
- Attesten
- Wat na
BeschrijvingDroom je ervan om matroos binnenscheepvaart te worden en wil je je werkdagen op zee doorbrengen? Dan is deze praktische studierichting, gericht op de arbeidsmarkt, misschien iets voor jou. Onder leiding van de schipper leer je helpen bij het vastmaken van de schepen. Om in geval van nood te kunnen optreden, leer je ook de basis van het besturen van een schip. Veiligheidsregels voor de binnenscheepvaart komen aan bod, het controleren van de veiligheidsuitrusting maar evengoed het houden van de wacht en het klaarmaken van eenvoudige maaltijden. Ook het onderhouden en schoonmaken van het dek en de kabels, windassen, touwen,… staat op het programma. Efficiënt en professioneel communiceren, je uitdrukken in andere talen…. het maakt deel uit van je opleiding. Scheepvaartterminologie wordt niet enkel in het Nederlands aangeleerd maar ook in het Frans en in het Engels. Bovendien leer je al doende in team werken. Situering binnen het studiedomein: STEMWelke lessen krijg je?De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer.
Gedetailleerde informatie vind je op de websites van de scholen. Meer informatie over de inhoud, competenties en doelstellingen lees je in het curriculumdossier. Waar kan ik "Binnenvaart" volgen ?Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan. ToelatingsvoorwaardenJe mag starten in het 4e jaar SO in een studierichting van de arbeidsfinaliteit als je:
(* geslaagd zijn betekent dat je een A-attest of een B-attest hebt behaald. In geval van een B-attest dien je rekening te houden met de clausuleringen (beperkingen) die de klassenraad heeft opgelegd.)
Leerlingen uit het deeltijds beroepssecundair onderwijs of de leertijd kunnen ook starten in het 4e jaar van de arbeidsmarktfinalitet, op voorwaarde van een gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad.
Regelmatige leerlingen uit het buitengewoon secundair onderwijs worden toegelaten mits een gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad. In afwachting van deze beslissing wordt de leerling onder ontbindende voorwaarde ingeschreven. Zie ook SO 64 9.1.12
Een leerling die rechtstreeks overkomt uit een niet-Vlaamse school (buitenlandse school, Frans- of Duitstalige school in België) of uit een onthaaljaar voor anderstalige nieuwkomers, kan toegelaten worden onder de volgende voorwaarde: gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad, waarin alle leraars van het betrokken structuuronderdeel zijn opgenomen. De beslissing van de toelatingsklassenraad wordt genomen uiterlijk 35 kalenderdagen na aanvang van de effectieve regelmatige lesbijwoning door de leerling.
Voor elke opleiding bestaat een curriculumdossier. Voor bepaalde studierichtingen zijn specifieke toelatingsvoorwaarden van toepassing (medisch, veiligheid, topsportstatuut, ...). De toelatingsvoorwaarden voor jouw richting kan je hier opzoeken. Kies je opleiding en volg de link naar het curriculumdossier. ExtraToelating voor cognitief sterk functionerende leerlingen: Als je verstandelijk vooruit bent op je leeftijdsgenoten (= cognitief sterk functionerend) kan je ook toegelaten worden tot dit leerjaar als je niet beschikt over een studiebewijs (A-, B- of C-attest) van het onderliggende leerjaar en op voorwaarde dat de klassenraad jou toelaat. De klassenraad is ook bevoegd om te bepalen of een leerling cognitief sterk functionerend is. Veranderen tijdens schooljaarVeranderen van studierichting is mogelijk tot 15/01. Voor uitzonderlijke gevallen kan de toelatingsklassenraad afwijken van deze datum. Overzitten
Meer info: zie regelgeving SO AttestNa het 4e leerjaar van de 2e graad (= 4SO) kan je volgende oriënteringsattesten behalen:
Wat na Binnenvaart ?Bij de keuze naar de derde graad moet je uiteraard rekening houden met het behaalde attest (eventuele clausuleringen) en met het gevolgde lespakket in de tweede graad. Na het 4e leerjaar volgen heel wat leerlingen een studierichting uit hetzelfde studiedomein. Studierichtingen 3e graad 1e leerjaar uit het studiedomein: STEM
Als je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden kan je na het 4e jaar ook overstappen naar een studierichting van een ander studiedomein. Dat kan ook in een andere finaliteit.
Bespreek dit best met het CLB van je school.
|